Vaak sta je er niet bij stil, maar ongeveer 2 miljoen Nederlanders hebben een beperking waardoor ze een website niet of niet goed kunnen gebruiken. Dit kan een fysieke beperking zijn of een visuele zoals slechtziendheid.
Een kwart van alle Nederlanders vinden we bij Make it Max best veel, en daarom is het juist zo belangrijk dat zoveel mogelijk websites digitaal toegankelijk zijn, voor iedereen.
Wat is digitale toegankelijkheid?
Digitale toegankelijkheid (of accessibility in het Engels) betekent dat een digitaal product of dienst op meerdere manieren en voor alle bevolkingsgroepen te gebruiken is.
Je staat er niet altijd bij stil, maar een website navigeren met muis en toetsenbord is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Daarom wil je de digitale toegankelijkheid van een website op zoveel mogelijk manieren vergroten.
Wanneer is digitale toegankelijkheid voor een website nodig?
Natuurlijk zou je altijd een voor iedereen toegankelijke website moeten ontwerpen. Toch is dat in de praktijk (helaas) nog vaak niet het geval. Bij sommige websites ligt de prioriteit voor digitale toegankelijkheid hoger, denk aan websites voor (semi-) overheidsinstanties zoals Rijksoverheid, ziekenhuizen en gemeenten. Maar ook scholen, vervoersbedrijven en wooncorporaties moeten een hoge mate van digitale toegankelijkheid hebben.
Voor een kledingwebshop lijkt het misschien minder noodzakelijk, maar wees je er wel van bewust dat je mogelijk een grote groep uitsluit die anders maar al te graag je dienst of product zouden gebruiken.
De mate waarin je de digitale toegankelijkheid van een website vergroot kent ook grote verschillen Zo is het voor (semi-) overheidsinstanties tegenwoordig verplicht volledig aan de WCAG 2.2 regels te voldoen. In de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) zie je in een oogopslag aan welke digitale toegankelijkheidsrichtlijnen een bepaalde website moet voldoen.
Elementen voor een digitaal toegankelijke website
Het visuele gedeelte lijkt erg belangrijk tijdens het ontwerpen van je website, maar dit is slechts het puntje van de ijsberg voor de digitale toegankelijkheid! De volgende elementen hebben extra aandacht nodig tijdens het toegankelijk maken van je website:
● Contrast
● Diapositief of dark mode
● Layout
● Cards
● Menu
● Buttons
● Lettertypes
● Visuele feedback – interacties
● Extra hulpmiddelen
● Leeslijn
● Voorleesfunctie – screenreader
● Tab functie
● Skip to content
● Content
Hulp nodig?
Weet je niet waar je moet beginnen? Neem gerust contact met ons op! Make it Max neemt je stap voor stap mee door de digitale toegankelijkheid van je website. Samen kijken we waar nog kansen liggen waarmee jij straks je deuren opent voor een hele nieuwe doelgroep! Natuurlijk onder het genot van onze signature cocktail.
[Foto: Desky Pty Ltd]