De EU lanceert InvestAI, een ambitieus plan waarmee tweehonderd miljard euro naar publiek-private investeringen in ai gaat. Het initiatief bestaat uit een nieuw Europees fonds van twintig miljard euro voor de bouw van vier ai-fabrieken voor het trainen van geavanceerde ai-modellen. Elke fabriek beschikt over meer dan 100.000 van de nieuwste ai-chips, vier keer meer dan de huidige grote ontwikkelplaatsen voor ai-modellen.
De plannen zijn gepresenteerd tijdens de internationale AI Action Summit in Parijs, waar ook een Nederlandse kabinetsdelegatie aanwezig was. Daar sprak voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen de ambities voor ‘het Cern voor ai’ uit. De politica benadrukt dat nieuwe ai-modellen ‘essentieel’ zijn voor doorbraken in de zorg en wetenschap. ‘De nieuwe gigafabrieken vormen het grootste publiek-private partnerschap voor de ontwikkeling van betrouwbare ai en zullen bijdragen aan een model van coöperatieve, open innovatie in Europa’, aldus Von der Leyen. Hoewel er vanuit de VS kritiek is op de regeldruk in Europa die de opkomst van ai in de weg zou zitten, is de politieke top van Europa ervan overtuigd dat het stimuleren van innovatie en het vergroten van het concurrentievermogen moet gebeuren op basis van een eigen Europese aanpak die gebouwd is op ‘openheid, samenwerking en talent.’
De financiering van de genoemde ai-fabrieken komt uit een gelaagd fonds, waarbij EU-begrotingsmiddelen worden ingezet om de risico’s voor investeringen van andere partners te verlagen. De initiële financiering komt uit programma’s zoals Horizon Europa en Digitaal Europa. Lidstaten kunnen ook bijdragen via hun cohesiefondsen.
Het InvestAI-initiatief is onderdeel van een breder pakket van maatregelen, waaronder financiële steun voor generatieve ai en opkomende toepassingen in sectoren zoals robotica, gezondheid, biotech, productie en klimaat. Later dit jaar lanceert de EU ook het Apply AI-initiatief , dat de industriële toepassing van ai in belangrijke sectoren moet bevorderen.
Ai-fabrieken
De Commissie kondigde eind vorig jaar de komst van zeven ai-fabrieken aan. Daar zat Nederland nog niet bij als vestigingsplaats. Deze productieplaatsen, die komend jaar ontstaan, moeten de toegang tot supercomputers vergroten en aanzienlijke particuliere investeringen aantrekken. De Nederlandse regering kondigde vorige maand wel een haalbaarheidsonderzoek aan naar een zogeheten AI Factory in Groningen.
Verder worden er meerdere initiatieven ondersteund om ai-innovatie in Europa te stimuleren, waaronder de oprichting van gemeenschappelijke dataruimten, het versterken van ai-ontwikkelaars en het ondersteunen van startups en scale-ups in de ai-sector.
Doet me helaas toch ook denken aan de politieke paniekreacties op de Japanse 5th Generation Computing hype van rond 1985.
Lees daarover
Feigenbaum, Edward A.; McCorduck, Pamela (1987). The fifth generation: artificial intelligence and Japan’s computer challenge to the world (4th pr ed.). Reading, Mass.: Addison Wesley. ISBN 978-0-201-11519-2.