Vandaag wordt wereldwijd de 22e editie van Safer Internet Day gevierd, met als thema: ‘Together for a better internet’. Het evenement benadrukt het belang van samenwerking tussen belanghebbenden om internet veiliger te maken. Dit jaar ligt de focus op de complexe digitale omgeving waarin organisaties zich moeten aanpassen aan (Europese) regelgeving en geavanceerdere bedreigingen.
Pierre Delcher, hoofd cyber threat research bij HarfangLab, stelt dat de naam Safer Internet Day misleidend is, gezien de toenemende cyberdreigingen die steeds complexer zijn. Hij wijst ook op geopolitieke spanningen en gesponsorde cyberaanvallen van staten die leiden tot een meer gefragmenteerd internetlandschap dat de communicatie en handel wereldwijd kan verstoren. Delcher benadrukt dat bedrijven en overheden een balans moeten vinden tussen veiligheid en openheid.
Dennis de Hoog, cto van Computest Security, wijst op de groeiende dreiging van online-fraude door geavanceerde ai-tools, zoals deepfakes en synthetische identiteitsfraude. Hij stelt dat zowel consumenten als organisaties alert moeten blijven en benadrukt dat het creëren van een veilige digitale omgeving al in het onderwijs zou moeten beginnen.
Uitdaging
Antoinette Hodes, global solution architect & iot-expert bij Check Point, noemt het internet of things een van de grootste uitdagingen voor digitale veiligheid. Ze legt uit dat wetgeving zoals de EU Cyber Resilience Act een rol speelt in het verbeteren van de veiligheid van verbonden apparaten, maar dat bewustwording en samenwerking tussen overheden, fabrikanten en gebruikers essentieel zijn om de risico’s effectief te verkleinen.
Maarten Vervoorn, cto bij YaWorks, ziet de dag van vandaag als een kans om na te denken over de fundamenten van digitale veiligheid. Hij benadrukt dat de bescherming van gevoelige gegevens meer omvat dan alleen privacy. Het gaat ook over waar deze gegevens opgeslagen zijn en hoe afhankelijk we zijn van grote techbedrijven. Om eraan toe te voegen dat organisaties de balans tussen gemak en veiligheid moeten blijven waarborgen.
Activiteiten voor Safer Internet Day 2025
Tijdens Safer Internet Day worden ook allerlei educatieve programma’s voor kinderen gedeeld. Hier een overzicht, waarbij de nadruk ligt op het beschermen van kinderen en jongeren in de digitale wereld. De gemeente Amsterdam organiseert samen met Unicef Nederland een conferentie over urgente thema’s op het snijvlak van kinderrechten en digitalisering.
Ook zijn er lesmaterialen in het Engels te vinden over cybersecurity rondom onderwerpen als toestemming (consent), eigendom, dataprivacy, cyberpesten, digitale identiteit en sociale netwerken.