Brancheorganisatie Dutch Cloud Community hoopt dat Stichting Internet Domein Registratie (SIDN) alsnog een openbare aanbesteding voor het cloudbeheer van het domeinregistratiesysteem (drs) uitschrijft. Dat moet Nederlandse partijen een kans geven om die opdracht uit te voeren. Ook is er volgens de cloudbedrijven onvoldoende nagedacht over een exitstrategie, schrijft de Dutch Cloud Community.
De organisatie reageert ermee op een kabinetsbesluit van vorige week. Het kabinet fluit SIDN deels terug bij zijn plan om het drs volledig onder te brengen bij de Amerikaanse cloudaanbieder AWS. Onderdelen van dat systeem moeten op Nederlandse bodem blijven in verband met datasoevereiniteit. Dutch Cloud Community vindt het niet transparant dat SIDN de opdracht een jaar geleden zonder aanbesteding onderbracht bij AWS. ‘Destijds was het onduidelijk aan welke eisen het systeem zou moeten voldoen. De Nederlandse sector was niet gevraagd en niet geraadpleegd en de stelling dat geen enkele Europese provider het drs zou kunnen laten draaien, werd niet onderbouwd.’
Volgens de brancheorganisatie wekt dit de indruk dat de eigen industrie buitenspel is gezet, terwijl vergelijkbare systemen al jaren succesvol door Nederlandse providers worden gebruikt. ‘Als SIDN haar eisen openbaar had gemaakt in een aanbesteding, hadden Nederlandse, Europese en niet-Europese partijen op gelijke voet kunnen meedingen.’ Ook stelt de belangengroep van Nederlandse cloudbedrijven dat de overdracht van het drs naar de cloud van AWS niet aan gestelde eisen voldoet die bij een dergelijk systeem horen. Zo ontbreekt volgens hen een exitstrategie.
‘Tijdens het afgelopen jaar heeft een aantal cloudproviders uit onze sector aangegeven graag met SIDN aan de slag te willen gaan.’ Zij roepen SIDN op om de aanbesteding voor een backup-systeem zo breed mogelijk uit te zetten en daarin de technische, functionele en security-eisen helder en transparant te formuleren, zodat een volwaardig alternatief kan worden gebouwd met een leverancier van de industrie waarvan SIDN het hart is. ‘Als dan zou blijken dat dat niet mogelijk is, is het in ieder geval een wake up-call voor de sector en een mooie kans om hard te werken aan het verbeteren van het aanbod’, schrijft de Dutch Cloud Community.
Cloud act
Vorige week besloot het kabinet dat SIDN slechts een beperkt deel van het .nl-domeinregistratiesysteem mag verplaatsen naar de public cloud van Amazon Web Services (AWS). Hieraan zijn strikte voorwaarden verbonden.
Dat gebeurde nadat SIDN bijna een jaar geleden het plan aankondigde om zijn drs onder te brengen bij AWS. Dat riep veel vragen en zorgen op, vooral over datasoevereiniteit, continuïteit en de risico’s van de Amerikaanse Cloud Act. Dutch Cloud Community bekritiseerde de keuze ook. Met name omdat de Nederlandse sector niet werd geraadpleegd. Onderzoek, waaronder een quickscan van KPMG, en Kamervragen, hebben niet alle zorgen weggenomen. De belangenorganisatie noemt de quickscan ’oppervlakkig’ en stelt dat deze niet beantwoordt waarom Europese providers het systeem niet zouden kunnen draaien.
Nederlandse cloudsector voelt zich buitenspel gezet door SIDN.
De titel dus.
Er wordt nogal wat gezegd in deze zin.
De Nederlandse cloudsector, wat is dat precies t.o.v. de hyperscalers uit de V.S.
Vanuit gebruiksgemak kan ik me wel wat voorstellen bij de keuze voor AWS. Je wilt zekerheid als klant, certified engineers zodat kennis geborgd kan worden. Een stabiel platform, documentatie. Je wilt engineers met jaren cloudervaring bij precies die hyperscaler die je gekozen had. Ook onzinnig, maar goed, dat willen organisaties nu eenmaal.
Wat zet Nederland daar tegenover. TransIP of een nog kleinere speler ? https://tweakers.net/nieuws/228654/transip-verhoogt-prijzen-van-diensten-tot-25-procent.html
En buitenspel gezet worden. De taal van de verliezer. Het lag altijd aan het veld en het weer en de scheids 😛
Wat kan Nederland bieden ? Iedereen weet het al lang. Het probleem is juist Nederland en Europa. De cloudmarkt is volwassen geworden, maar in Europa is men nog niet toe aan puberen..
Ik vind dat SIDN op zijn minst de eisen had kunnen publiceren zodat men daar op kon reageren of deze noodzakelijk zijn of niet.
Wellicht kan Dutch Cloud Community de aanbesteding nog aanvechten omdat deze niet Europees aanbesteed is.