Ict-coöperatie van onderwijs- en onderzoeksinstellingen in Nederland, Surf, is getroffen door meerdere ddos-aanvallen. Vooral de systemen van instanties in het zuiden van het land zijn geraakt. Alle instellingen op het Surf-netwerk kampen met trage internetverbindingen of zien hun verbindingen uitvallen.
Dat meldt Surf in een zojuist uitgebrachte update. Uit onderzoek blijkt dat het een andere ddos-aanval is dan de aanval die een dag eerder werd gemeld. ‘De aanval is veel groter dan de ‘reguliere’ ddos-aanvallen waar ons netwerk dagelijks mee te maken heeft en afslaat. Het verkeer bevindt zich op een punt in ons netwerk waar filteren niet (goed) mogelijk is’, schrijft de ict-coöperatie.
Surf zegt hard te werken aan een oplossing. Volgens de organisatie was de aanval gericht op instellingen in het zuidelijke deel van het netwerk (Brabant-Limburg). Door de grote hoeveelheid verkeer lopen ook andere punten in het netwerk buiten die regio vol en kunnen instellingen aldaar die ook op het netwerk zitten last ondervinden van trage internetverbindingen.
TU/e
Dit weekend was ook de de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) slachtoffer van een cyberaanval. De universiteit schakelde afgelopen weekend het netwerk uit en schortte tentamens en onderwijs een week op.
Inmiddels wordt het netwerk weer stapsgewijs opgestart. De universiteit laat weten dat het netwerk werd uitgeschakeld nadat cybercriminelen ‘op heterdaad’ zijn betrapt. Ook de TU/e ondervond hinder van de ddos-aanval. Zo kampte het met haperingen in de wifi-verbindingen. Of de aanvallen op Surf en TU/e iets met elkaar te maken hebben, is niet bekend.
Surf
Surf is de ict-samenwerkingsorganisatie voor onderwijs en onderzoek in Nederland. Ze bieden een breed scala aan ict-diensten voor de digitale infrastructuur van onderwijsinstellingen aan die moeten bijdragen aan innovatie. Dat zijn onder meer: netwerkconnectiviteit, zoals internet en internationale verbindingen voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen met snelheden tot 800 Gb/s. Ook koopt de organisatie gezamenlijk in. Ook adviseert Surf onderzoekers over bijvoorbeeld het visualiseren van data, optimaliseren van software of het inrichten van computingfaciliteiten. Ook levert het monitoring om internetdiensten real-time te bewaken op beschikbaarheid en prestaties en firewall-oplossingen voor netwerkbeveiliging.