Vanaf februari bundelen vijf Nederlandse universiteiten hun krachten in een langlopende pilot met opensource-samenwerkingsplatform Nextcloud. Ze kijken naar alternatieven voor het delen van data en samenwerken via de platformen van grote, voornamelijk Amerikaanse leveranciers (Big Tech). Doelen zijn het bevorderen van digitale autonomie, het waarborgen van publieke waarden en het stimuleren van een gezonder digitaal ecosysteem binnen de onderwijs- en onderzoekswereld.
De deelnemende universiteiten zijn de Universiteit van Amsterdam (UvA), TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Utrecht en Tilburg University; tezamen vormen zij het AlgoSoc-consortium. Nextcloud bestaat uit een breed scala aan samenwerkingsmogelijkheden, waaronder cloudopslag, gedeelde documenten, videovergaderingen, chatfuncties en webinars. Dankzij plug-ins kunnen gebruikers toegang krijgen tot aanvullende functionaliteiten, zoals webbased formulieren en ai-integraties. In tegenstelling tot Big Tech-spelers zoals Google Workspace, Microsoft Teams en Microsoft365, draait Nextcloud volledig op de infrastructuur van Surf, wat betekent dat alle data onder eigen beheer blijven.
Volgens Surf behouden gebruikers volledige controle over hun data en de software. Bovendien stelt Nextcloud organisaties in staat een eigen ai-assistent te kiezen, variërend van een lokaal draaiende oplossing tot Europese alternatieven of een zelfontwikkelde ai.
Integratie
Surf faciliteert de pilot door Nextcloud te hosten op de bestaande infrastructuur. Deze infrastructuur is al gekoppeld aan diensten zoals Surf Research Access Management, Surfconext en Surf Data Services en moet ‘naadloze integratie en optimale beveiliging’ waarborgen. Surf benadrukt dat het gebruik van open standaarden en opensource-code in dit proefproject geen doel op zich is, maar een middel om flexibiliteit, veiligheid en innovatiekracht te bevorderen.
Indien succesvol, kan de pilot een krachtig voorbeeld zijn voor andere organisaties die onafhankelijk willen blijven van Big Tech en willen bijdragen aan een open digitaal ecosysteem, aldus Surf.
In tegenstelling tot wat de naam een beetje suggereert is Netcloud geen alternatief voor een hyperscaler (AWS, Azure, GCP).
Europa heeft geen hypserscaler. Gaia-X is een politiek spelletje zoals het Europa betaamt.
Nextcloud is een SaaS oplossing met beperkte functionaliteit, nl enigzins die van office 365.
straks komt er natuurlijk een plugin voor het delen of syncen van nextcloud met big tech.
Als de gebruikers het zelf al niet doen. Of hun AI assistent 😉
Maar die mag je zelf kiezen, net zoals ons kabinet.
Wat is taal toch mooi.
Het artikel eindigt met voorspelling met de toevoeging “Indien succesvol”.
Het is immers een proefproject.
Nextcloud als “een middel om flexibiliteit, veiligheid en innovatiekracht te bevorderen.”
Zielig..