Visma, leverancier van SaaS- en cloudoplossingen op het gebied van boekhouding en salarisverwerking, groeit in de Benelux door een uitgekiende reeks strategische overnames. Daarbij denkt het bedrijf aan de lange termijn: de overnamekandidaten zijn ondernemers of management teams die door willen met het bedrijf. “Onder de vlag van de Visma Groep kunnen zij een nog betere versie van zichzelf worden”, zegt Marijn van Baar, M&A Director van Visma.
Het klimaat voor overnames is momenteel gunstig. In de tweede helft van dit jaar zien investeerders na een rustigere periode weer brood in overnames. In oktober werd er weer een groot aantal overnames aangekondigd. Ook de Noorse softwaregroep Visma, in de afgelopen vijf jaar al goed voor vijftig acquisities in de Benelux, blijft op overnamepad. In augustus van dit jaar was Hix de nieuwste loot aan de boom.
De golf van overnames leidt niet in alle gevallen tot succes. Volgens Forbes Magazine is de integratie van bedrijven vaak de oorzaak van het mislukken van fusies en overnames. Volgens Van Baar voorkomt het model van Visma dergelijke problemen. “Onze overnames blijven binnen het ecosysteem van de Visma Groep autonoom voortbestaan met hun eigen cultuur en DNA.”
Visma is niet de enige organisatie die zeer actief op overnamepad is. Anderen vissen zelfs in dezelfde ‘vijver’. Van Baar: “Concurrentie is gezond want het geeft overnamekandidaten alternatieven. Er zitten echter wel nuanceverschillen in de aanpak van overnemende partijen. Zo hanteren venture capital- en private equity-bedrijven een ander model dan wij. Waar zij streven naar een exit op de korte termijn, zijn wij een partner voor de lange termijn. Dat spreekt ondernemers aan omdat zij bij Visma weten dat de toekomst van hun bedrijf voor de lange termijn geborgd is.”
Als er geen sprake is van consolidatie of integratie, hoe voegt Visma de overgenomen partij dan toe aan de groep? Van Baar: “We spreken van onboarding en dat gaat langs verschillende assen. De belangrijkste daarvan is de financiële onboarding. Omdat wij maandelijks onze cijfers rapporteren aan onze aandeelhouders moet dit voor elk bedrijf op dezelfde manier gebeuren. Daarnaast hebben wij security natuurlijk hoog in het vaandel staan. Hiervoor hebben we een securityprogramma ontwikkeld waar alle bedrijven aan deelnemen. Daarnaast zijn er verschillende shared services waar bedrijven gebruik van kunnen maken. Als een bedrijf niet beschikt over volledige afdelingen voor legal of HR, kunnen wij hen daarbij ondersteunen. We helpen ook door het delen van best practices voor bijvoorbeeld marketing of AI.”
Visma acquireerde de laatste vijf jaar al meer dan vijftig bedrijven in de Benelux. Het einde is nog niet in zicht, stelt Van Baar. “Digitalisering van de samenleving maakt software een steeds belangrijker onderdeel van de wereld. We blijven in de Benelux misschien niet altijd op hetzelfde tempo doorgaan als voorheen, maar we blijven onverminderd bezig met het toevoegen van interessante bedrijven aan het ecosysteem. We hebben ondertussen al een sterke positie verworven in de kern van accounting- en payroll-oplossingen. We kijken daarom vooral naar het invullen van componenten die daarin nog ontbreken of daar iets aan toevoegen. Daarnaast zijn we inmiddels sterk vertegenwoordigd in verschillende verticale markten, zoals overheid, zorg en onderwijs. We zien daar nog mogelijkheden voor verdere consolidatie en we kijken ook continu naar uitbreiding in interessante nieuwe verticals.
Er komen volgens Van Baar ook dagelijks nieuwe bedrijven in beeld die voorheen onder de radar zaten. “Zij hebben zich inmiddels ontwikkeld en zijn gegroeid zodat ze nu wel een interessante kandidaat kunnen zijn voor ons. Bovendien is Visma een gevestigde naam, en doordat het ecosysteem steeds breder wordt, worden we steeds relevanter voor partijen in de markt. Dat heeft ook een aanzuigende werking: overnamekandidaten melden zichzelf steeds vaker bij ons.”