Ook in 2024 was het artificiële intelligentie (ai) al wat de klok sloeg. Computable startte er zelfs een aparte rubriek voor, Gesign-ai-leerd, om de stortvloed aan nieuws enigszins in goede banen te leiden. Toch constateerde adviesbureau Gartner dat de hysterie rond generatieve ai langzaamaan plaatsmaakt voor nuchterheid.
Er gebeurde gelukkig nog wel meer in de ict-wereld. Data, cybersecurity, cloud en overnames/investeringen: dat waren toch wel vaak terugkerende onderwerpen. Quantum rukte op, net zoals – helaas – geopolitieke dreigingen. En wat is een ict-jaar zonder Gerard Sanderink! Die liet ook weer herhaaldelijke malen van zich horen. Plus de overheids-ict, dat blijft de gemoederen bezighouden. Aan het eind het jaar komen er doorgaans dan weer allerlei plannen uit de hoge hoed die zaken structureel moeten verbeteren. We gaan het allemaal zien in 2025!
In de Computable Kerstpuzzel 2024 ‘Van A tot Z’ komt dit ict-jaar nog een keer langs in de vorm van cryptische omschrijvingen over bedrijven, instellingen, personen, zaken en ontwikkelingen die in het nieuws zijn geweest. Aan u, puzzelaar, de opdracht om dit alfabet te ontcijferen en bij alle 26 letters het juiste antwoord te vinden. De website van Computable biedt daarbij uitkomst.
Stuur de oplossing via het online-invulformulier https://www2.computable.nl/kerstpuzzel (merk de ‘2’ achter ‘www’ op) voor 13 januari 2025 naar de redactie. Deelnemers met het juiste antwoord maken kans op een mooie prijs. Veel plezier met puzzelen en succes!
Klik ook hier voor een pdf van de Computable Kerstpuzzel 2024 ‘Van A tot Z’
Zie hieronder de prijzenpot:
De redactie van Computable geeft, behalve drie VVV-cadeaukaarten, de volgende uitgaven weg:
– Éen exemplaar van De Maniac van Benjamín Labatut (Meridiaan Uitgevers)
Een fantasierijke en meeslepende roman van de Chileense schrijver Benjamín Labatut. In De Maniac verbindt hij het lot van John von Neumann, de pionier van de kunstmatige intelligentie, met dat van Paul Ehrenfest, een gevierd natuurkundige in het Duitsland van de jaren dertig, en eindigt hij met een duel tussen mens en machine: ’s werelds beste Go-speler Lee Sedol en de kunstmatige intelligentie AlphaGo. Het is een hoogtepunt in Von Neumanns visie: een autonome machine, een intelligentie die buiten de menselijke controle valt…
– Éen exemplaar van Tom Poes en het Bommel-verschiet (uitgeverij De Bezige Bij) van Marten Toonder
Marten Toonder boog zich in de jaren 80 al over de vraag wat de gevolgen van een verregaande vorm van automatisering zouden kunnen zijn. In een periode waarin de pc zijn intrede in de samenleving deed. In het avontuur Tom Poes en het Bommel-verschiet, het voorlaatste verhaal van de Bommel-saga, laat hij Ollie B. Bommel en Tom Poes terechtkomen in de experimentele stad Verschiet. Maar er is iets vreemds aan de hand: hebben de elektronische breinen de touwtjes in handen genomen? De Bezige Bij heeft Het Bommel-verschiet uit 1984 opnieuw uitgebracht in een speciale ai-editie. Met een voorwoord van schrijver en sciencefiction-kenner Ronald Giphart, in samenwerking met ai-tool ChatGPT.
– Éen exemplaar van AI, voorbij de hype (eigen beheer) van Aaron Mirck
In AI, voorbij de hype’ – Ontdek hoe het echt zit met kunstmatige intelligentie schrijft tech-dichter en -denker Aaron Mirck in vlotte stijl een introductie over artificiële intelligentie (ai) en de mogelijkheden ervan. Interessant is dat hij ook stilstaat bij zowel doemdenkers en critici als enthousiaste trendwatchers. Het boek van Mirck is bij uitstek geschikt voor mensen die op een laagdrempelige manier en in korte tijd (lees: iets meer dan honderd pagina’s) bijgepraat willen worden over de ins en outs van ai.
– Een aantal exemplaren van de scheurkalender Nerd Notes 2025
Het begint zo langzamerhand een kersttraditie te worden: de Nerd Notes-scheurkalender die voor het vijfde jaar op rij is verschenen. De scheurkalender, samengesteld door Capgemini Academy en Computable, is een ‘survival guide voor ict’ers, techneuten en nerds’. Computable dompelt hen iedere dinsdag onder in historische ict-nieuwsfeiten. Er komen onder meer verhalen van verdwenen merken voorbij en de redactie put uit opmerkelijke feiten van ruim vijftig jaar ict-vakbladjournalistiek. Bekijk voor meer informatie de video!