Centric zet het mes in de organisatie. Daarbij komen 350 arbeidsplaatsen in binnen- en buitenland te vervallen, met name in ondersteunende functies. Dat is elf procent van het totaal.
De it-dienstverlener heeft dat vanochtend aangekondigd. In Nederland heeft Centric telt 1.900 medewerkers. In België, Duitsland, Litouwen, Noorwegen, Roemenië, Zweden en Zwitserland zijn dat er ongeveer 1.300.
De operatie, die is gericht op kostenbesparing, omvat alle landen. Volgens een woordvoerder wordt niet een kaasschaafmethode toegepast, maar is elke functie tegen het licht gehouden. Er bleek nog flink wat overhead in het bedrijf te zitten. Overlappende verantwoordelijkheden en inefficiënties worden uit de Centric-organisatie weggesneden. De structuur wordt vereenvoudigd om Centric slagvaardiger te maken. De nieuwe directie denkt zo beter op de behoeften van klanten te kunnen inspelen. Tevens wordt een aantal divisies samengevoegd met als doel meer focus, efficiëntie en ondernemerschap. Centric gaat activiteiten per branche logischer organiseren.
Gedaald
Overigens was het aantal werknemers bij Centric al gedaald. Vorig jaar verkocht de it-dienstverlener het bedrijfsonderdeel HR & Payroll Solutions. De toenmalige ceo Peter Wakkie zei zich meer te willen richten op markten waar Centric een leidende rol kan spelen bij digitale transformaties. De datacenters werden gemigreerd naar die van Equinix in Amsterdam. In 2023 keek Centric ook naar de toekomst op lange termijn. Wakkie legde al een mogelijke basis voor een strategie tot 2030. Nog niet duidelijk is in hoeverre het consortium onder leiding van Imker Capital, dat het bedrijf van Gerard Sanderink afgelopen juli overnam, heeft voortgeborduurd op deze plannen.
Centric is in overleg met de ondernemingsraad, die hierover nog advies moet uitbrengen. Centric verwacht de reorganisatie vanaf februari door te voeren. De it-dienstverlener stelt een sociaal plan op voor de betrokken medewerkers dat passende begeleiding biedt en gericht is op het ondersteunen van werk-naar-werk.
Een woordvoerder bevestigt dat er sprake is van gedwongen ontslagen. Centric is momenteel in overleg met de OR hoe medewerkers die moeten vertrekken, het beste kunnen worden ondersteund. Het sociale plan wordt dus nog verder gedetailleerd.
Hans van Waayenburg, de nieuwe CEO, heeft de eerder uitgezette koers van zijn voorganger Peter Wakkie opgepakt en verder aangescherpt. Ook de nieuwe aandeelhouders Adriaan Mol (betalingsverwerker Mollie en communicatiediensten-leverancier Bird) Ronald Bezuur (ict-bedrijf Uniserver) en Bram Bastiaansen (handelshuis ACT Group) zijn nauw betrokken bij deze belangrijke volgende stap die het rendement op hun investering moet verhogen.
Reactie Centric
Centric bevestigt bij monde van een woordvoerder dat er sprake is van gedwongen ontslagen. Centric is in overleg met de ondernemingsraad hoe medewerkers die moeten vertrekken, zijn te ondersteunen. Het sociale plan wordt dus nog verder uitgewerkt.
Hans van Waayenburg, de nieuwe ceo , heeft de eerder uitgezette koers van zijn voorganger Peter Wakkie opgepakt en verder aangescherpt. Ook de nieuwe aandeelhouders Adriaan Mol (betalingsverwerker Mollie en communicatiediensten-leverancier Bird) Ronald Bezuur (ict-bedrijf Uniserver) en Bram Bastiaansen (handelshuis ACT Group) zijn nauw betrokken bij de volgende stap die het rendement op hun investering moet verhogen.
Het is nog niet duidelijk welke divisies worden samengevoegd. ‘Het is nog te vroeg om hier verdere mededelingen over te doen aangezien we in overleg zijn met de ondernemingsraad’, aldus de woordvoerder.
Centric telt momenteel vier divisies: software solutions (maatwerksoftware en branche-specifieke oplossingen), it outsourcing (beheer en onderhoud van it-infrastructuren voor klanten, inclusief cloud- en werkplekdiensten), business process outsourcing (uitbesteding van bedrijfsprocessen) en staffing services (levering van it’ers).