Het kabinet wil waar mogelijk kunstmatige intelligentie inzetten om de onnodige regeldruk ten gevolge van haar beleid terug te brengen. Dit blijkt uit een brief van minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer over het Actieprogramma Minder Druk Met Regels.
Zo is het ministerie begonnen met de ontwikkeling van het instrument Wetwijzer Bedrijven, waarin een combinatie van slimme zoektechnologie en kunstmatige intelligentie. Hiermee kunnen ondernemers interactief vragen stellen over wet- en regelgeving. Economische Zaken doet dit samen met het ministerie van BZK, het Kennis- en Exploitatiecentrum voor Officiële Overheidspublicaties (KOOP), de KvK en de RVO.
Onderdeel van het eerder genoemde Actieprogramma is het reduceren van de onnodige regeldruk voor ondernemers. Een van de eerste dossiers die tegen het licht wordt gehouden, is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Uit onderzoek komt naar voren dat ondernemers de AVG als belastend ervaren, omdat zij niet goed weten hoe zij de naleving van de wet met hun leveranciers of klanten moeten regelen.
De Europese Commissie vindt dat nationale toezichthouders proactiever contact zouden moeten zoeken met het mkb om ongegronde bezorgdheid over de naleving te verminderen. Ze zouden zich moeten richten op ondersteuning op maat en praktische instrumenten. Te denken valt aan modellen voor effectbeoordelingen op het gebied van gegevensbescherming, telefonische ondersteuning, illustratieve voorbeelden, checklists en richtlijnen voor specifieke verwerkingsactiviteiten, technische en organisatorische maatregelen.
Omdat veel mkb’ers niet beschikken over deskundigheid op het gebied van gegevensbescherming, moet de aangeboden informatie goed te begrijpen zijn voor mensen zonder juridische achtergrond. Hoewel de nationale beleidsruimte bij de implementatie van een EU-Verordening als de AVG per definitie beperkt is, zal het kabinet met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bespreken in hoeverre de regeldruk van de AVG voor ondernemers is te verminderen.