BLOG – Niet de grootste organisaties of degene met de meeste klanten zullen overleven, maar de ondernemingen die zich het best weten aan te passen aan wijzigende omstandigheden. Mooi, maar flexibiliteit laat zich moeilijk combineren met stabiliteit. En dat terwijl een stabiel draaiende it-omgeving in dit digitale tijdperk een randvoorwaarde is voor succes. Hoe vul je die randvoorwaarde in 2025 in zonder dat de kosten exploderen?
Inflatie, een onstabiele geopolitieke situatie, krapte op de arbeidsmarkt. Het zijn trends die in 2025 zullen doorzetten en die maken dat we ons in een onzekere economische situatie bevinden. Tegelijkertijd moeten bedrijven vernieuwen om tegemoet te komen aan de uitdagingen van de huidige tijd.
Een vraag die zich opdringt is: wil je een populier zijn, die snel groeit en bij storm meebeweegt met de wind, maar waarvan het hout zo zacht is dat het alleen geschikt is voor laagwaardige producten zoals lucifers? Of een eik, die zeer hard hout produceert en goed geworteld is in de grond, maar waar de takken van afbreken als het stormt? De meeste organisaties willen aan de voorkant een populier zijn, en aan de achterkant een eik. In de natuur kun je die twee niet combineren, maar in de ict wél.
Veilig
De it-industrie heeft het mogelijk gemaakt om een makkelijk aanpasbare it-omgeving te creëren die tegelijkertijd veilig, stabiel, schaalbaar en hoog beschikbaar is. Het middel: een hybride cloud. De cloud-native-applicaties waarmee snelle veranderingen worden ondersteund – de populieren – landen in de regel in de publieke cloud, terwijl de stabiele back-end-applicaties – de eiken – worden gehost in een private omgeving.
De meeste organisaties willen aan de voorkant een populier zijn, en aan de achterkant een eik
Er zijn overigens meer factoren die een rol spelen bij de beslissing of je bepaalde data en applicaties onderbrengt in een private of publieke cloud. Natuurlijk security en compliancy: de gevoelige data wil je immers dichtbij houden en niet zomaar in een publieke cloud laten landen. Maar zeker ook kosten. Voor schaalbaarheid wil je vooral een beroep doen op de publieke cloud, terwijl storage en benodigde rekenkracht die langere tijd stabiel blijven prima op een kostenefficiënte manier zijn onder te brengen in een private cloud.
Stap
De beslissing welke data en applicaties in de publieke of private cloud worden opgeslagen en gehost is natuurlijk een belangrijke stap, maar voor integratie is meer nodig. Want anders blijven het gewoon twee clouds die aan elkaar worden geknoopt. Twee omgevingen die ieder hun eigen kenmerken hebben, hun eigen gereedschappen en hun eigen toepassingsmogelijkheden. Vaak ook met gescheiden devops-teams die ieder voor hun eigen applicatie verantwoordelijk zijn. Dan is het alsof je een hybride auto koopt die een automaat is op het moment dat je elektrisch rijdt, en handgeschakeld wordt op het moment dat hij benzine gebruikt. Niet echt handig en gebruiksvriendelijk.
Cloud-agnostisch
Je wilt natuurlijk een hybride cloud als één geheel aansturen, met dezelfde werkprocessen en door geïntegreerde devops-teams die voor beide omgevingen kunnen werken en die daarbij hetzelfde gereedschap gebruiken. Gelukkig maakt een cloud-agnostisch platform dit mogelijk. Daarmee krijg je dat de platformen alle capabilities leveren die missiekritische applicaties nodig hebben – denk aan security, stabiliteit en beschikbaarheid – en je de private en publieke cloud als één geheel kunt beheren.
Daarnaast heb je de juiste processen en de juiste mensen nodig – want ‘a fool with a tool is still a fool’. Een cloudagnostisch platform mag dan zaken als security, stabiliteit en beschikbaarheid integreren in de platformlaag, je moet de applicaties wel zo schrijven dat ze die capabilities op de juiste manier gebruikt. En je moet je processen zo inregelen dat alle teams, zowel de mensen die werken aan de snel veranderende functionaliteit aan de voorkant als de mensen die changes moeten aanbrengen in de superstabiele back-end, op precies dezelfde manier werken. Want alleen dan wordt een missiekritische hybride cloud een succes.
Wie te veel focus legt op de techniek en daardoor mens en proces vergeet, komt van een koude kermis thuis en gaat de belofte van de hybride cloud – flexibiliteit en stabiliteit tegelijkertijd – niet waarmaken. Met de economische uitdagingen in 2025 kun je je zo’n fout niet permitteren.
Jochem van Lierop is chief technology officer bij Conclusion Mission Critical
People, Process & Technology gaat om de snelheid van verandering van 3 bepalende factoren in een organisatie. De balans hiertussen wordt niet beter met flexibiliteit als we kijken naar het fenomeen van inefficiëntie als de technologie niet optimaal gebruikt kan worden. Wat betreft een kermis met losse attracties is de publieke cloud flexibel maar duur. Al meer dan 10 jaar hoor ik namelijk dezelfde lege beloften van opportunisten die geen idee hebben van het concept cloud als ik kijk naar bomen, wortels en de voedingsbodem.
Zonder laagwaardige producten zoals lucifers geen kampvuur om je aan te warmen want economische uitdagingen de komende jaren hebben veel weg van een eerdere Internet bubbel. Bomen groeien niet tot in de hemel waardoor het cyclische besef komt dat afschalen noodzaak is. Reuzen met lemen voeten wankelen door financiële resultaten omdat de kosten van de cloud hoger zijn dan de beloofde rendementen. De stabiliteit van de grot met brandhout of het schip van eikenhout gaat dan ook meer om de mobiliteit dan de stabiliteit.
NetFlix is leuk maar oude Usenet is beter als ik kijk naar een kermis van attracties met allemaal kassa’s en het pretpark van eenmalige toegang want het breiwerk van processen met SaaS is net zo mobiel als een eik wanneer het om de dataportabiliteit gaat. Cloud agnostische platformen met zoiets als DevOps gaan namelijk om de mensen die het allemaal aan elkaar scripten. Zeg maar de ‘aapjes’ die het allemaal aan elkaar breien zonder het goed te documenteren zodat de stabiliteit bedreigd wordt door de complexiteit.
jaja, Dus gewoon hybrid cloud en alles cloudnative.
procesjes en juiste mensen ff bijwerken 😛
Hoe moeilijk kan het zijn ?
disclaimer: “Want alleen dan wordt een missiekritische hybride cloud een succes.”
Dus ook nog eens eigen schuld als je faalt.
wat betreft de consultancy apekooi .
plotseling is hybrid niet meer het antwoord en wat SaaS er nou mee te maken heeft..
Maar in de kontmolen van de IT blijft het motto u vraagt, wij draaien.