Slechts 2,42 procent van de Nederlandse gemeenten staat eind 2002 niet op internet. "Dat doet mij deugd", zegt Roger van Boxtel. Hij gold in het tweede paarse kabinet als de aanjager van de elektronische overheid. "Maar", waarschuwt hij, "de volgende regering moet niet haar rug ernaar toe draaien."
Gemeentegraad Onder de noemer Gemeentegraad belicht Computable in samenwerking met Advies Overheid.nl op regelmatige basis recente ontwikkelingen op het gemeentelijk internetterrein. Het programmabureau Advies Overheid.nl stimuleert en adviseert overheden op hun digitale weg. De hele serie: |
Roger van Boxtel is ex-minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid, waarbij overheidsinformatievoorziening ook in zijn portefeuille zat. Hij staat bekend als de gangmaker van het Actieprogramma Elektronische Overheid, met als een van de uitgangspunten dat alle gemeenten eind dit jaar op internet zouden staan.
Twaalf gemeenten halen het echter niet. Kan hij desondanks tevreden zijn?
De score is niet slecht. Het doet mij deugd dat bijna alle gemeenten ondanks een moeizame start toch de digitale weg hebben gevonden. Dit betekent dat de subsidieregelingen, bijvoorbeeld voor de online catalogus Vind, effect hebben gehad. Gemeenten zijn er echter nog lang niet. De ‘ellende’ begint pas als je digitaal ontsloten bent.
Wat bedoelt u daarmee?
Het is nu zaak voor gemeenten om samen met hardware- en softwareleveranciers te kijken hoe de digitale dienstverlening valt uit te bouwen. Een website openen is één ding, maar vervolgens moet er een snelle, interactieve dienstverlening worden aangeboden die aansluit op de informatiestromen bij een gemeente. Bestuurders zouden dit proces doorlopend moeten bewaken via klanttevredenheidsonderzoeken onder hun burgers.
Volgt u de ontwikkelingen rond de elektronische overheid nog?
Sinds ik weg ben uit Den Haag heb ik me niet meer met het onderwerp bemoeid. Wat ik hoor uit de pers en mijn Haagse contacten baart me zorgen. In het strategisch akkoord van dit kabinet stond geen letter over ict en er wordt nauwelijks geïnvesteerd in de digitale overheid.
|
Zijn bepaalde projecten u nog dierbaar?
Ik vind het stoppen van het programma Stroomlijning Basisgegevens jammer. Daar valt voor het bedrijfsleven en de overheid nog een hoop efficiëntiewinst te behalen. Ik ben blij dat RYX (het intranet voor 150duizend rijksambtenaren, red.) goed draait. Verder vraag ik me af hoe de digitale trapvelden erbij staan. Die hebben zich in twee jaar als een olievlek verspreid, maar ik hoor er niets meer van. Het stemt treurig dat het enige innovatieve project van de laatste tijd http://www.ratelband.nl is.
Bent u zelf nog bij ict-projecten betrokken?
Ik ben net directievoorzitter geworden bij zorgverzekeraar Menzis Groep, waar ik me met zorginkoop ga bezighouden. Daar komt zeker automatisering bij kijken. Verder zit ik bij de Katholieke Universiteit Tilburg in de adviesraad voor ict en opleidingen.
U woont in Gorinchem. Kijkt u regelmatig op http://www.gorinchem.nl?
Alleen als er een aanleiding bestaat. Binnenkort gaan we verhuizen, dus dan kijk ik zeker of ik er een verhuisbericht kan doorgeven.
Rik Sanders