Dat HP een licentie heeft genomen op Riversofts Network Management Operating System is de grootste pluim op de hoed van directeur Phil Tee. Geen (ip-) netwerk zo groot of Nmos brengt het in kaart en Fault Manager beheert het spelenderwijs, claimt hij.
Hewlett-Packard gebruikt Nmos in zijn toekomstige Openview-producten. Het zal vooral gekoppeld worden aan het Openview-onderdeel Network Nodemanager, omdat Riversoft netwerkonderdelen op laag 2 van het OSI-model (datalink) kan ontdekken, terwijl andere netwerkbeheersystemen niet verder komen dan laag 3 (netwerklaag). In laag 2 opereren van oudsher (Ethernet-) switches, in laag 3 routers. Er zijn overigens ook switches die eveneens op laag 3 opereren, ‘routing switches’, die de snelheid van een switch combineren met de functionaliteiten van een router. Het grootste voordeel dat Nmos claimt is dat het meer onderdelen van een complex netwerk zichtbaar maakt, en dat dit automatisch gebeurt.
Hoofdzonden
Aan de wieg van Nmos staat de wiskundige/filosoof Phil Tee, die, als altijd een leren broek dragend onder het bollende buikje, zichzelf omschrijft als ‘hippie’. Dat verklaart wellicht waarom een aquarium met piranha’s de entree van het hoofdkantoor in Londen opsiert. De werkkamers heten naar de zeven hoofdzonden (hoogmoed, gramschap, haat, gierigheid, lust, gulzigheid en traagheid). In de ‘hemel’, de grote vergaderkamer met een prachtig uitzicht op een kerkhof, praten we over Tee’s visie op internet en samenleving.
Hij beschouwt het ‘internettijdperk’ (volgend op het industriële tijdperk), waarvan de mensheid thans het begin ervaart, als een periode waarin netwerken foutloos moeten kunnen opereren en het beheer ervan tot het minimum teruggebracht moet worden. Hij maakt een vergelijking met de handmatig bediende telefooncentrales in de jaren twintig. Het succes van de telefoon maakte een systeem met telefonistes onhaalbaar. Berekend was dat in de VS evenveel telefonistes nodig zouden zijn als er inwoners waren om iedereen met elkaar te laten bellen. Automatisering was de oplossing. Hetzelfde geldt voor internet: als het beheer niet vereenvoudigt, gaat het aan zijn eigen succes ten onder.
Tee’s doel is het Netwerk Nirvana, waar de internet-infrastructuur zichzelf beheert zonder tussenkomst van schaarse en dure mensen. Technologieën die zichzelf beheren en onderhouden, en een geautomatiseerd fundament vormen voor bedrijvigheid en communicatie, zijn de enige manier om het potentieel van het internettijdperk volledig te benutten, stelt hij.
Schaalbaar
Met dat doel voor ogen richtte hij begin jaren negentig Micromuse op, waar hij Netcool schreef (zijn programmeerervaring had hij opgedaan bij Boole & Babbage), eveneens een product voor netwerkbeheer. "Dat bedrijf ging echter een andere kant op dan ik wilde en mijn mede-oprichter heeft zichzelf met seks, drugs en rock’n roll vernietigd. Ik ben weggegaan en heb Riversoft opgericht." Voor het geld hoeft hij het niet te doen; hij vindt het gewoon leuk. In twee jaar schreef hij Openriver, het product dat nu Nmos heet. Softwarepakket Fault Manager, draaiend boven op Nmos, moet falen in een netwerk opsporen, isoleren en herstellen.
Tot zijn eigen verrassing is de in Nmos ingebouwde polling-techniek een gewild onderdeel bij klanten met grote, complexe netwerken. De meeste beheersoftware gebruikt ‘pings’ om te zien of de apparatuur in een netwerk nog goed functioneert. Een nadeel is dat hackers die ook gebruiken, om servers plat te leggen (ping of death). Daarom zijn veel routers zo geconfigureerd dat er geen ping meer doorheen komt. Riversoft heeft daarom een polling-techniek ontwikkeld die niet alleen op ip- maar ook op mac-adres kan controleren. Tee spreekt van ‘slimme polling’: als wordt ontdekt dat een apparaat niet goed functioneert, wordt het met zijn achterliggende netwerkonderdeel geïsoleerd tot het euvel is verholpen. Dat scheelt heel wat (polling-) netwerkverkeer. Volgens Tee gebruiken andere beheersystemen zulke tijdrovende polling-technieken dat onderdelen van het netwerk allang weer in status veranderd kunnen zijn voordat de eerste melding bij het beheerpunt is aangekomen. Zijn product zou zo slim en snel zijn dat het schaalbaar is tot het ingewikkeldst denkbare netwerk.
Focus
Niet alleen HP, maar ook Cisco (een van de investeerders in Riversoft) en Intel hebben een licentie genomen. Wel hebben de economische teruggang en de gevolgen van 11 september hun sporen nagelaten. Maart dit jaar zijn twintig mensen ontslagen. Tee: "Het betekent ook dat we gerichter naar de markt kijken. Iedereen met een groot en ingewikkeld netwerk kan onze producten goed gebruiken, maar we hebben geen geld om zo veel verkopers en marketeers in te zetten dat we iedereen bereiken. Daarom concentreren we ons voorlopig op internet-aanbieders en de financiële wereld."
In Nederland zijn Interxion, een pan-Europese aanbieder van internet-uitwisselingscentra, en Level3 (een telco met een puur ip-netwerk) klant. Zij gebruiken Nmos om de topologie van hun netwerk zichtbaar te maken en Fault Manager voor het beheer.