Deze week de laatste aflevering in de serie waarin we beloningen van automatiseringsbedrijven met elkaar vergelijken. De cijfers zijn afkomstig van managementadviesbureau De Breed & Partners. Via de website melden ict’ers hun functie, hoeveel ze daarvoor betaald krijgen en welke extra’s de werkgever biedt.
Bij Baan is de gemiddelde totale beloning, salaris plus extra’s, hoger dan in de branche. Bij Baan verdient een ict’er 112.338 gulden tegen 103.305 gemiddeld, ruim 8 procent hoger. Het jaarsalaris ligt met 80.859 gulden 7 procent boven het gemiddelde in de branche. Van de Baan-medewerkers krijgt 21 procent een dertiende maand tegen 32 procent gemiddeld in de sector. De uitkering is wel weer zo’n vijfhonderd gulden hoger.
Het opleidingsniveau van de ict’ers bij Baan is in vergelijking met de branche hoger. De respondenten van Baan die hun gegevens op de site achterlieten zijn gemiddeld wat ouder dan de collega’s bij andere ict-bedrijven. Hierdoor valt de beloning in relatie met de branche hoger uit.
Veel automatiseerders komen bij Baan in aanmerking voor een winstuitkering (38 procent), tegen 24 procent in de ict-branche. Het gemiddelde bedrag hiervoor is bij Baan 3045 gulden. Dat is ruim 28 procent lager dan in de branche (4256 gulden).
Bij Baan komt 49 procent van de ict’ers in aanmerking voor een gratificatie, tegen 30 procent in de branche. De uitkering is lager dan in de branche, 5135 tegen 5310 gulden. De feestdagenregeling is gemeengoed binnen Baan; 70 procent geniet daarvan, tegen 35 procent in de branche.
Men draait gemiddeld 15 overuren per maand, tegen 10 uur gemiddeld in de sector. Hiervoor krijgt 19 procent een geldelijke vergoeding van 4.471 gulden, tegen 16 procent in de branche, waar hiervoor gemiddeld 6.147 wordt uitbetaald. Bovendien krijgt 15 procent van de ict’ers de gemaakte overuren terug in vorm van verlofuren. Dat gebeurt 38 procent van de ict’ers in de sector.
Van de Baan-automatiseerders heeft 77 procent een leaseauto, tegen 69 procent in de branche. De gemiddelde cataloguswaarde is met 47.600 zo goed als gelijk aan het gemiddelde in de branche. De meest gereden auto is met 11 procent de Opel Astra.
Van de lease-autorijders krijgt 70 procent geen beperking van de (privé) km’s per jaar, tegen 57 procent in de branche.
Een vaste onkostenvergoeding krijgt 38 procent, tegen 67 procent gemiddeld. Een mobiele telefoon van de zaak heeft 49 procent. Slechts 6 procent krijgt een vergoeding voor het privé gebruik van internet, tegen 21 procent gemiddeld in de sector. Veel werknemers (83 procent) maken gebruik van de premiespaarregeling (tegen 44 procent in de branche). Minder automatiseerders hebben aandelenopties, 17 procent tegen 24 procent gemiddeld. De waarde hiervan is bij Baan gemiddeld 28.500 gulden, 50 procent hoger dan in de sector.
De meeste werknemers (40 procent) zijn tussen de 30 en 34 jaar. In de branche is dit 30 procent van de ict’ers. Opvallend veel mensen hebben minimaal een WO-diploma, namelijk 35 procent bij Baan tegen 22 procent in de branche.
Van de werknemers volgde 21 procent een Informatica studie. Iedereen volgt in-en externe cursussen, tegen 92 procent in de branche. Er worden iets vaker cursussen gevolgd bij Baan dan bij de andere ict-bedrijven, gemiddeld volgen ict’ers zeven interne en vier externe cursussen, tegen vijf respectievelijk zes in de sector. De meeste gevolgde cursussen: communicatievaardigheden (42 procent ) en managementcurcus (34 procent).
Wat betreft het aantal jaren werkervaring, heb je meer dan vijf jaar ervaring dan zit je bij Baan goed. De progressie in het salaris is bij 38 procent van de Baan-ict0ers individueel geregeld en bij 45 procent is er sprake van een hoge correlatie tussen prestatie en salarisontwikkeling. Het salaris wordt een keer per jaar herzien en de individuele salarisstijging per jaar is gemiddeld 12 procent. Bij de andere ict-bedrijven is dit gemiddeld 1,1 keer en 12 procent.
Veel automatiseerders hebben een laptop van de zaak, 74 procent tegen 61 procent in de branche. Niemand heeft een creditcard van de zaak, tegen 9 procent gemiddeld in de sector.