De verkoop van servers met het open-source-besturingssysteem Linux heeft in het derde kwartaal voor het eerst een omzet van meer dan één miljard dollar gegenereerd. De omzet uit Windows-servers is nu bijna gelijk aan die van Unix-servers.
Dit meldt onderzoeksbureau IDC op basis van zijn metingen. De totale servermarkt is in het derde kwartaal dit jaar met 5,5 procent gegroeid, waarmee het het zesde opeenvolgende groeikwartaal is. De wereldwijde omzet is uitgekomen op 11,5 miljard dollar. Daarvan komt 9,2 procent voort uit Linux-servers. De verkoop van die machines groeit fors; de omzet is 42,6 procent toegenomen ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar.
Het aantal geleverde Linux-servers is goed voor 31,7 procent van het totaal aan geleverde servers. HP is de grootste leverancier van Linux-servers met een aandeel van 26,9 procent in de omzet. IBM is tweede met 20,5 procent en Dell derde met 17,4 procent.
Standaardservers
Ook onderzoeksbureau Gartner concludeert uit zijn marktmeting voor het derde kwartaal dat Linux in de lift zit. Het open-source-besturingssysteem geniet acceptatie in het bedrijfsleven en wel op nieuwe applicatiegebieden, aldus Gartner. “De servermarkt wordt nog altijd aangedreven door x86-servers”, zegt analist Mike McLaughlin.
Linux heeft een groeiend marktaandeel binnen dat eveneens groeiende serversegment. Gartner bestempelt dat besturingssysteem dan ook als sterkste groeier onder de serverbesturingssystemen, in zowel aantallen als geboekte omzet. Het aantal geleverde machines is volgens de IDC-concurrent 45,2 procent gegroeid en de omzet 55,7 procent.
Windows versus Unix
De verkoop van Windows-servers groeide in de derde periode volgens IDC met 13,3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar en kwam uit op 3,9 miljard dollar omzet. Dat vertegenwoordigt 33,9 procent van de totale serveromzet. De afzet van Unix-servers daalde met 2,3 procent naar 4 miljard dollar.
Het aantal geleverde Windows-servers groeide met 19,1 procent, terwijl de Unix-leveringen 8,3 procent stegen. Het verschil tussen de veranderingen in omzet en leveringen komt voort uit de gang naar standaardservers, met x86-processoren. De omzet daaruit is met 14,2 procent gegroeid naar meer dan 5,4 miljard dollar. Het aantal geleverde standaardservers is met 18,3 procent gegroeid naar 1,4 miljoen stuks. Leveranciers IBM en Dell groeien in dit segment harder dan de markt zelf, met respectievelijk 26 en 25,5 procent.
Het segment van x86-servers omvat ook x86-64 machines, voorzien van 32-bit processoren met 64-bit extensies van de instructieset. IDC meet een snelle groei daarvan en concludeert dat de acceptatie hoog is. Dit geldt zowel voor servers met AMD’s Opteron-processoren als Intels EM64T-processoren, die compatibel zijn met AMD’s 64-bit extensies. Opvallend is dat het merendeel (60 procent) van de Opteron-machines geleverd wordt met Linux, terwijl de EM64T-servers vooral Windows draaien.< BR>