Andersen gaat in Nederland over naar Deloitte & Touche. Daarbij stappen ook ruim honderd ict-consultants over. Voorlopig is er nog werk genoeg, beweert woordvoerder Willem Troost.
Onttakeling De landenvestigingen van Andersen – met 85duizend employees aanwezig in 87 landen – gaan rap van de hand. De opkopers zijn concurrenten als Ernst & Young, Pricewaterhouse Coopers, Kpmg en Deloitte & Touche. Dat laatste bureau heeft in Europa naast Andersen Nederland ook andere kantoren overgenomen, zoals in België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal. |
Woordvoerder Willem Troost onderscheidt een aantal werkvelden waar de consultants van beide kantoren elkaar met hun expertise versterken: ict-strategieën en -architecturen, erp (enterprise resource planning) en crm (customer relation management). Op erp-gebied heeft Deloitte bijvoorbeeld kennis van software van JD Edwards en SAP, terwijl Andersen gespecialiseerd is in Oracle. Met betrekking tot crm gaat het om het samenvoegen van diensten voor toepassingen van Siebel, Blue Martini en Onyx. Ook de klantenkringen verschillen op sommige onderdelen. Deloitte & Touche is bijvoorbeeld op ict-vlak actief in de nutssector. Andersen beweegt zich onder meer in de telecomsector en het bank- en verzekeringswezen. De overheid is voor beide kantoren een belangrijke sector.
De naam Andersen verdwijnt per 1 juni. Het kantoor heeft vestigingen in Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven. Deloitte heeft de ict-activiteiten in Amsterdam ondergebracht. In totaal telt de nieuwe combinatie 7500 medewerkers. Ze kent een gezamenlijke omzet van bijna 750 miljoen euro. De ict-activiteiten zijn goed voor zo’n 7 à 10 procent daarvan. Volgens zegsman Troost speelde de ict-expertise van Andersen geen doorslaggevende rol bij de beslissing om het kantoor over te nemen. "Wij keken primair naar de accountancy en belastingadvisering. Overigens beschouwen wij ict niet als een op zichzelf staande activiteit. Het hoort vaak bij transformatieprojecten in combinatie met organisatieadvies."
Troost meldt dat zijn bureau last ondervindt van de dip op de ict-markt, maar minder dan andere bedrijven. "Dat komt omdat wij ons niet bezighouden met operationele werkzaamheden. De orderportefeuille is gevuld en iedereen heeft werk. Wel merken we dat de doorlooptijd voor het binnenhalen van nieuwe projecten langer geworden is."
Overname en conflict
Deloitte & Touche speelde tot juli 1999 in Nederland een marginale rol op de it-markt. In die maand nam de consultant het organisatieadviesbureau Bakkenist Beheer over, gespecialiseerd in advies en het bouwen van software en netwerken (het tegenwoordige Deloitte & Touche Consultdata).
Voor Andersen gold dat het in Nederland een vrij geruisloos bestaan leidde. Het leverde de ict-adviezen en -diensten als onderdeel van grotere consulting-projecten. Het bureau ontwikkelde deze activiteiten wereldwijd in de jaren negentig. Het vormde de kiem voor het conflict met zusterbedrijf Andersen Consulting, dat de inmenging op haar terrein niet kon waarderen. In 2001 splitste Andersen Consulting zich af van moedermaatschappij Andersen Worldwide en ging zelfstandig door als Accenture (nu een van de grootste concurrenten).
Op internationaal vlak kent de Deloitte Touche Tohmatsu-organisatie nog een aparte consultingtak voor dienstverlening aan multinationals. In februari dit jaar werd bekend dat deze divisie onder de naam Deloitte Consulting als aparte organisatie wordt neergezet. In Nederland is deze tak vanuit Amsterdam actief. Het stemt de werkzaamheden af met Deloitte Touche Bakkenist.