Ab van Marion is weg bij Wang. Dat blijkt al sinds 1 april het geval te zijn. Na krap een maand de integratie te hebben geleid tussen de vestigingen van Wang en Olsy in Nederland maakt de voormalig directeur van Wang Nederland een overstap naar Nedgraphics. Vertegenwoordigers van de fusiepartners spreken tegen dat er sprake is van een crisissituatie.
Van Marion trok bijna vier jaar aan de touwtjes bij Wang Benelux. Nadat bekend werd dat Wang Olsy (voorheen Olivetti Solutions: de systemen- en servicedivisie van Olivetti) definitief had overgenomen, maakte hij op 16 maart een begin met de integratieklus in Nederland. Maar Van Marion merkte al snel dat de motivatie verdwenen was om na vier jaar Wang-reorganisaties een soortgelijke klus uit te moeten voeren. Bij het beursgenoteerde Nedgraphics treft hij een enthousiaste jonge club mensen aan en kan hij, net zoals vroeger bij Progress, gaan bouwen aan de verdere groei van een jonge softwaremaker.
Tussen de regels door geeft Van Marion aan dat in zijn besluit om te vertrekken ook het gebrek aan bewegingsvrijheid bij Wang heeft meegespeeld. Vanuit het hoofdkantoor in Engeland werden beslissingen genomen zonder overleg met de lokale managers. Ook doelt hij op de gang van zaken rond de fusie met Olsy, waarbij acht maanden lang zowel bij Wang als bij Olsy een communicatieverbod bestond. Het gevolg daarvan is dat beide organisaties elkaar niet goed kennen.
Melkboer
Wang Nederland zetelt met 150 medewerkers in Culemborg en heeft een omzet van 75 miljoen gulden. Olsy heeft vestigingen in Leiden en Nieuwegein, zo’n vijfhonderd werknemers en een omzet van ruim 300 miljoen gulden. Ook op wereldwijd niveau is Olsy veel groter dan Wang. "Alsof de melkboer Albert Heijn overneemt", reageert Van Marion. Dat verschil heeft gevolgen voor de machtsverdeling. Na het vertrek van Van Marion ligt de regie in handen van Olsy. De integratie wordt geleid door Olsy-directeur Ruys en op één post na zijn bestaat het managementteam uit Olsy’ers.
Dat er een beslissing gaat vallen over het sluiten van een Nederlandse vestiging lijkt voor Van Marion evident. Zo’n besluit heeft vooral gevolgen voor de inrichting van de commerciële organisatie en de indirecte dubbelfuncties, zoals postkamermedewerkers, secretaressen en managers. In Culemborg is al onrust ontstaan over de toekomst van de vestiging. De Ondernemingsraad bij Wang probeert de paniek voor te zijn door het rondsturen van een intern memo waarin informatie staat over het tijdpad van het fusieproces. Volgens de voorzitter is op dit moment alles nog volstrekt onduidelijk. De integratie moet wereldwijd op gang komen, en dus ook nog in Nederland, laat hij weten.
Woordvoerder en de voorzitter van de Ondernemingsraad bij Olsy spreken tegen dat het vertrek van Van Marion de onrust heeft aangewakkerd en dat er sprake is van een uitstroom van personeel. Pas over ongeveer een maand, wanneer de onderzoeksfase is afgerond, ontstaat volgens hen meer duidelijkheid.
Parel
Of Wang met de aankoop van Olsy een goede keuze heeft gemaakt, kan Van Marion moeilijk inschatten. "Op papier wordt Wang Global de vierde grootste IT-dienstverlener ter wereld. Maar of dit nieuwe concern slaagt, hangt af van de keuzes die men maakt." Een teken aan de wand is volgens hem de overnameprijs die binnen een half jaar zakte van 900 naar 390 miljoen dollar. Vooral de slechtlopende Olsy-activiteiten in Duitsland en Italië vereisen hard ingrijpen.
Het Nederlandse onderdeel wordt echter gezien als de parel in het Olsy-kamp. De activiteiten van Wang sluiten er goed op aan. Olsy is sterk in financiële dienstverlening; Wang beweegt zich vooral op de overheidsmarkt. Beide bedrijven hebben op technologisch gebied gekozen voor Microsoft, Cisco en Intel.