Voor iedere studie die beweert dat oss (open source software) geen invloed heeft, is er een volgende die het tegenovergestelde beweert. Het Canadese onderzoeksbureau Info-Tech maakte vorige week een voorbeeld van zo’n eerste studie bekend.
De interesse in Linux neemt af, beweert onderzoeker Frank Koelsch. Een artikel over een rapport dat het tegenovergestelde beweert, staat in deze Computable. De interesse in open source erp- en crm-systemen groeit, beweert de Deense IDC-analist Bo Lykkegaard. Wat betreft de inzet van oss zijn besturingssystemen en -databases het meest in gebruik, aldus IDC. De Deense onderzoeker stelt zich dus recht tegenover zijn Canadese collega op. Uiteraard valt er wat af te dingen op de methode en de cijfers van beide onderzoeken, maar wat zou dat?
Een van de opvallendste conclusies van het Deense rapport is dat de commerciële databasefabrikanten de invloed beginnen te merken van hun oss tegenhangers. Dat klopt helemaal. Vooral de zakelijke gebruikers waarderen de flexibiliteit van oss. Volgens Martin Fink, de Linux-baas bij HP, willen alle technologiechefs van bedrijven deze alternatieven op zijn minst eens uitproberen.
Er is inmiddels geen grote softwarefabrikant meer te vinden die niet met bijvoorbeeld het os-besturingssysteem Linux werkt. Nee, ook die ene niet die deze computermotor eerder vergeleek met kanker. Linux is binnenkort een van de ondersteunde besturingssystemen op de server-emulatiesoftware van Microsoft, aldus de topman van dat bedrijf vorige week. Dus hoe snugger zijn dan gebruikers en organisaties die os-alternatieven blijven negeren?