De markt voor opslagsystemen en -software bevindt zich in woelig vaarwater. De economische dip waar de ict-sector onder lijdt, heeft ook de opslagsector geraakt. De behoefte aan opslag blijft echter groeien. Dit is reden voor leveranciers zich op verschillende deelgebieden te specialiseren middels producten, overnames en samenwerkingsgesprekken.
Vooral de overnames lijken een eenvoudige manier om uitbreiding en een grotere verscheidenheid te bereiken. De geruchten over mogelijke aankopen zijn dan ook niet van de lucht. De naam van EMC is bovengekomen als meest waarschijnlijke kandidaat om Legato, leverancier van opslagsoftware, over te nemen. EMC biedt naar verluidt 750 miljoen dollar. Analisten schatten de waarde van Legato in het gunstigste geval op 1 miljard dollar.
In dit verband worden echter ook IBM, Hewlett-Packard, Sun Microsystems en Legato-rivaal Veritas genoemd. Alle betrokken bedrijven onthouden zich van commentaar. Naar verluidt zijn er inmiddels al bedragen geboden, en hebben enkele partijen afgehaakt, waaronder IBM. De berichten over een op handen zijnde overname van Legato doen al sinds februari de ronde. De softwareleverancier heeft toen zakenbank Morgan Stanley ingehuurd voor advies over de toekomst, wat ook de mogelijkheid van een verkoop omvat.
Verkoopkrimp Uit cijfers van onderzoeksbureau IDC, betreffende de wereldwijde omzet in de opslagmarkt, bleek al dat Network Appliance en Hewlett-Packard in het derde kwartaal van 2002 EMC zijn voorbijgestreefd. In de nas-opslagmarkt nam Network Appliance het voortouw met een marktaandeel van 38 procent, waardoor de vorige leider EMC met 31 procent uitkwam op de tweede positie. In de open san-opslagmarkt verdringt HP met een aandeel van 30 procent EMC van de eerste plaats, die 27 procent had. De nas- en open san-opslagmarkten gingen echter wel achteruit: met respectievelijk 10 en 6 procent. De totale verkoop van opslagsystemen ging in het derde kwartaal vorig jaar 3 procent achteruit in vergelijking met het voorgaande kwartaal. De totaalomzet bedroeg 4,7 miljard dollar, meldt marktonderzoeker IDC. "Deze trend geeft aan dat een herstel in de opslagmarkt nog niet in zicht is", stelde onderzoekster Charlotte Rancourt nog in december. Inmiddels doen de financiële resultaten van de diverse leveranciers toch een voorzichtige hoop opleven. |
Kracht kopen
EMC-president Joe Tucci liet op een technologieconferentie van zakenbank Goldman Sachs weten dat zijn bedrijf er actief op uit is zijn productbereik te diversifiëren middels overnames. De topman had het met name over softwarebedrijven, maar noemde geen specifieke namen. Het is echter duidelijk dat Tucci het meende. EMC heeft na de overname van Prisa Networks eind vorig jaar deze maand Astrum gekocht voor een niet onthuld bedrag.
Die beide producenten van software voor opslagsystemen zijn actief op specifieke deelgebieden waar EMC minder sterk staat. Prisa, de achtste EMC-overname in de afgelopen drie jaar, ontwikkelt beheersoftware voor opslagnetwerken op basis van Windows. EMC zegt dat dit relatief nieuwe terrein van groeiend belang is voor de opslagmarkt.
Astrum produceert srm-software (storage resource management) voor de middenmarkt. EMC’s eigen srm-software Storagescope is daar te zwaar voor aangezien het is bedoeld voor de bovenkant van de markt. Analist Dennis Martin van onderzoeksbureau Evaluator Group merkt op dat Astrums product op bestandsniveau werkt, terwijl Storagescope dat ontbeert. Volgens EMC-directeur Barry Ader, verantwoordelijk voor open software, evalueert het bedrijf de overheveling van die functionaliteit naar de eigen software.
Naast het plegen van overnames bewandelen opslagleveranciers andere paden. Zij komen in toenemende mate met producten voor specifieke deelmarkten. Daaronder bevinden zich de middenmarkt – door veel ict-leveranciers begeerd, maar ook relatief nieuwe automatiseringsmarkten, zoals de sector gezondheidszorg, of specifieke opslagdeelgebieden, zoals de archivering van statische gegevens.
Samenwerken
Ondertussen werken de diverse opslagleveranciers ook aan de onderlinge interoperabiliteit van hun opslaghardware en -software. Open standaarden zijn de basis hiervoor, maar de implementaties ervan kunnen afwijken. Hierbij praat nagenoeg iedereen met iedereen. HP en HDS (Hitachi Data Systems) wisselen api’s (application program interfaces) voor hun opslagproducten uit. De computerproducent doet hetzelfde met IBM en EMC, terwijl er berichten rondgaan dat die laatste twee toenadering tot elkaar zoeken.
HDS heeft op zijn beurt weer een samenwerking met Netapp, als onderdeel van de interoperabiliteitsstrategie. Netapp benadrukt zijn technologie al sinds zijn oprichting, tien jaar geleden, op open standaarden te baseren. De twee zetten zich met name af tegen EMC, dat een eigen initiatief heeft voor api-uitwisseling. De verschillende partijen benaderen standaardisatie-organisaties om technologieën en uitwisselingsschema’s tot officiële standaard te laten verheffen.
De wedijver hierbij is groot, aangezien de concurrentiestrijd hevig is. Reorganisaties zijn dan ook gebruikt om de financiële resultaten te verbeteren. Geregeld claimt één van de spelers een overwinning qua marktaandeel op basis van de verkoop van lichte, halfzware en zware opslagapparatuur. De gehanteerde opslagcategorieën, alsook de omzetcijfers uit licentieverkoop van opslagsoftware, vertroebelen echter de mogelijkheden tot vergelijking.< BR>