Hitachi Data Systems (HDS) is uit op de bovenkant van de middenmarkt. De opslagleverancier heeft hiervoor al een relatief licht opslagsysteem gelanceerd, maar kwam vorige week met de eerste vrucht van de samenwerking met opslagspecialist Network Appliance.
De twee bedrijven hebben hun samenwerking, gericht op nas-systemen (network attached storage), in december opgezet. De overeenkomst omvat gezamenlijke ontwikkeling, marketing en levering van wederzijdse producten. Het gaat hier om de nas-apparatuur van Netapp, en de Freedom-opslagsystemen en de beheersoftware Hicommand van HDS. Doel van de samenwerking is het uitbreiden van beider opslagportfolio’s om bedrijfsnetwerken te voorzien van opslaggebieden, bestaande uit combinaties van direct verbonden (direct attach) en niet-servergebonden (nas en san) opslagsystemen.
Gezamenlijk pakket
De eerste vrucht van de overeenkomst is een nas-gateway voor grotere ondernemingen die wordt gecombineerd met de Freedom- en Hicommand-producten van HDS. Dit apparaat wordt alleen door de Hitachi-dochter op de markt gebracht. Op termijn volgen meer combinaties van Netapp- en HDS-producten, bestaande uit zowel de zware als de modulaire systemen.
De nu onthulde gateway is ontwikkeld door Netapp en gebruikt dezelfde technologie als de opslagapparaten (filers) van die leverancier. Hierdoor kunnen nas- en san-opslagvolumes worden gecombineerd tot een enkel opslaggebied. "Zowel wij als Netapp staan onder druk om algemene opslagsystemen te leveren met algemene beheermogelijkheden voor zowel san als nas", zegt Roger Turner, directeur middelzware producten bij HDS.
"De oplossing is het plaatsen van Netapps technologie vóór ons opslagnetwerk en het te integreren in onze Hicommand-beheeromgeving." Turner zegt dat HDS ook nas-gateway-apparaten van IBM en Auspex heeft getest, maar dat die minder goed zijn te integreren met Hicommand dan de Netapp-gateways. "Bovendien heeft Netapp de beste nas-functionaliteit op de markt. Het is het enige product dat beter is dan EMC’s Celerra", aldus de HDS-topman.
Interoperabiliteit
De Japanse opslagleverancier werkt al enige tijd aan het verbeteren van interoperabiliteit, op basis van open standaarden, voor opslagsystemen en software. De samenwerking met Netapp is één van de stappen in die strategie. Die tien jaar oude Amerikaanse leverancier van taakgerichte opslagmachines werkt ook op basis van open standaarden.
De twee beschuldigen hun grootste concurrent EMC ervan dit niet te doen, maar die ontkent dat weer. Feit is dat alledrie de partijen actief bezig zijn met industriegroepen en standaardisatie-organisaties op het gebied van open opslag. Hierbij zijn ook computer- en opslagleveranciers als IBM en Hewlett-Packard betrokken.< BR>