Software mag bij octrooiaanvragen geen deel uitmaken van de technische onderdelen. Dat vindt europarlementariër en voormalig Frans eerste minister Michel Rocard.
Rocard bereidde de afgelopen weken de eerste bespreking voor bij de juridische parlementscommissie. Met die vergadering, eind vorige week, begon het omstreden wetsvoorstel voor softwarepatenten aan de tweede ronde bij het Europees Parlement. De stemming, door het hele EP, wordt verwacht rond 6 juli.
Het Parlement dreigt deze zomer te botsen met de Europese Commissie en de Raad van Ministers. Het conflict kan volgens Rocard vermeden worden als er overeenstemming bereikt wordt over de definitie van technisch en over de juiste formulering voor uitzonderingen die nodig zijn om vindingen met elkaar te laten samenwerken (interoperabiliteit). De voormalige Franse premier denkt dat de drie Europese bestuurslagen het eens kunnen worden, mits misverstanden en onenigheid over definities opgelost worden.
Onacceptabel
De discussie zal nog wel even voortduren, want voor- en tegenstanders blijven verdeeld. Hartmut Pilch, een voormalig Suse-medewerker, die als een van de eersten begon met de lobby tegen te soepele regels voor softwarepatenten, is blij met de brief van Rocard. “Schriller kan het contrast met de ontwijkende opstelling van de Europese Commissie niet zijn. Neemt het EP Rocards voorstel aan, dan kan het goed onderhandelen met de Raad van Ministers.”
Philips daarentegen vindt een aantal van Rocards definities onacceptabel. De europarlementariër sluit volgens het elektronicaconcern onder meer vrijwel alle uitvindingen uit op het gebied van televisie en audio. Door de softwarepatenten te beperken tot degene die te maken hebben met natuurkrachten, vreest het bedrijf dat uitvindingen op het gebied spraakcodering, communicatieprotocollen en datacompressie worden uitgesloten. Met het uitzonderen van interoperabiliteit maakt Rocard veel uitvindingen van Philips om apparaten met elkaar te laten samenwerken waardeloos. Caroline Kamerbeek, woordvoerster van de afdeling voor intellectueel eigendom en standaarden: “Wij prefereren dan een dwanglicentie, waarbij de octrooihouder toch nog een vergoeding krijgt.”
Link naar Rocards brief:
http://www.europarl.eu.int/meetdocs/2004_2009/documents/DT/563/563744/563744en.pdf