Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar wanneer heb je voor het laatst je pinpas daadwerkelijk in het pinapparaat moeten steken om een betaling af te kunnen ronden in bijvoorbeeld de supermarkt of kledingwinkel? Grote kans dat je zonder dat je je ervan bewust bent, dus allang gebruikmaakt van pasjes met NFC technologie. Maar hoe werkt deze technologie nu eigenlijk en als het draadloos is, is het dan wel veilig? Zomaar een aantal vragen waarvan we ons goed kunnen voorstellen dat je hier gr
Hoe werkt deze NFC technologie?
Wanneer je met je pinpas langs het pinapparaat gaat, wordt er contact gemaakt met de chip in de pas. Dit geldt ook voor het gebruik van een laadpas voor het opladen van je auto, waarbij we deze kaarten ook wel smartcards noemen. NFC werkt namelijk op basis van radiogolven en beschikt over een stukje informatie. Het voordeel van deze technologie is dat er geen stroombron nodig is omdat het is gebaseerd op de RFID-technologie (Radio Frequency Identification). Door deze chip in een pas of ook telefoon te stoppen, kan er dus draadloos worden gecommuniceerd met andere apparaten, zonder dat hier dus stroom voor nodig is.
Snelle en eenvoudige communicatie
Door het gebruik van pasjes met NFC technologie kan er ontzettend snel worden gecommuniceerd met een ander apparaat. Neem bijvoorbeeld onze telefoon, betaalpassen en ook laadpassen voor de auto. Doordat dit volledig draadloos werkt, is er geen stroom of andere bekabeling nodig, wat dus ook een hoop onnodige productie van materialen scheelt. Waar we vaak denken dat dit alleen voor complexe doeleinden wordt gebruikt, is dit in de praktijk dus helemaal niet het geval. Zo wordt deze technologie bijvoorbeeld ook toegepast bij toegangspasjes, waarbij er alleen een vinkje voor wel of geen toegang hoeft te worden aangezet in het systeem. De perfecte manier om in een groot bedrijf bepaalde mensen uit te sluiten van ruimtes waar ze eigenlijk niets te zoeken hebben.
Beschikbaar voor kleine bedrijven
Veel technieken zijn alleen betaalbaar als het om grote bedrijven gaat. Dat is bij deze technologie dus niet het geval. Zo kun je bij DCP al enkele stuks bestellen, zodat je in het geval van een klein bedrijfspand een handjevol mensen toegang kan verschaffen tot het pand zelf of de parkeerplaats die is afgesloten met een hek of slagboom. Het voordeel van DCP is, is dat ze je niet alleen kunnen voorzien van de pasjes met bijbehorende techniek, maar ze ook kunnen personaliseren voor je. Ideaal voor bijvoorbeeld een digitaal visitekaartje. Op het moment dat je dan je gegevens met iemand wilt uitwisselen, hoef je alleen de achterkant van de pas tegen de telefoon te houden en vervolgens krijg je de contactgegevens direct in beeld. Ervaring leert ons dat dit ook veel beter is voor je zakelijke contacten, aangezien je een ouderwets visitekaartje natuurlijk nog wel eens kwijt raakt.
Meer lezen