Het noodlijdende Tulip zoekt honderd man extra personeel voor de eindassemblage van tweehonderdduizend PC’s. Gaat het hier om een stuiptrekking of liggen de overlevingskansen in het produceren voor derden?
Er hangt een waas van geheimzinnigheid over de fabrikant die de opdracht aan de Bossche dozenschuiver heeft gegeven om voor het eind van het jaar tweehonderdduizend PC’s te assembleren. De directie wil niet meer kwijt dan dat het gaat om een bedrijf uit de top tien van PC-producenten. Gezien het feit dat hier niet om een built-to-order-opdracht gaat, betreft het vermoedelijk een order van een fabrikant van consumenten-PC’s. Volgens geruchten komt de opdrachtgever uit Taiwan. Het is ieder geval niet Acer, die iedere betrokkenheid ontkent. Ook Packard Bell zegt er niets mee te maken te hebben.
Malaise
Tulip wil de nieuwe medewerkers via de uitzendbureaus Randstad en Vedior werven. Volgens een intercedent van de Randstad-vestiging vormt de werving geen probleem. "Mensen laten zich niet afschrikken door de malaise bij Tulip. Wij halen zelfs mensen bij concurrenten weg." Om welke rivalen het gaat, wil hij niet zeggen. Maar waarschijnlijk put Randstad uit het personeelsbestand van de Acer-fabriek op een steenworp afstand van het Tulip-complex, en uit het arsenaal van ex-medewerkers van IMS in Tilburg, waar onlangs productiepersoneel is ontslagen.
Kletspraat
De nieuwe Tulip-fabriek heeft een capaciteit van meer dan een miljoen PC’s. Omdat de productie van eigen PC’s hapert, is de assemblage voor derden een welkome, zij het minder winstgevende aanvullende inkomstenbron. De directie zegt inmiddels ook met andere partijen gesprekken te voeren over dergelijke opdrachten.
Ondanks deze lichtpuntjes heerst er in de markt grote twijfel over de overlevingskansen van Tulip. De negatieve publiciteit over de twee bewindvoerders – de onjuiste berichtgeving in De Volkskrant over Rob Romein die smeergeld zou hebben ontvangen van de Brabantse zakenman Zweegers voor de aankoop van Commodore, en het nieuws dat Franz Hetzenauer zijn aandelenbelang verkleinde van acht naar minder dan vijf procent – draagt niet bij aan het herstel van het vertrouwen.
In het verleden bezaten Romein en Hetzenauer samen zo’n 40 procent van alle aandelen van de enige Nederlandse PC-fabriek. De directieleden bouwden hun aandelenportefeuille de afgelopen jaren langzaam af. Hetzenauer stelde in het Financieele Dagblad dat aandelenhandel door bestuursleden altijd aan kritiek blootstaat. Daarom is een belang groter dan 5 procent in zijn ogen niet wenselijk. "Kletspraat", vindt Ad van der Laan, analist bij Labouchere. "Het van de hand doen van Tulip-aandelen door de directie wijst op afnemend vertrouwen in de toekomst van het bedrijf. Althans, dat wordt zo uitgelegd en is ten dele ook waar."
Druk voelbaar
Ook klanten van Tulip beginnen zich af te vragen of het einde niet in zicht is. Een van hen, de Amsterdamse Hogeschool Economische Studies, test reeds andere merken uit om, mocht Tulip failliet gaan, snel over te kunnen stappen naar een andere fabrikant. Ook zal de school bij de aanschaf van nieuwe apparatuur niet alleen maar Tulip-computers kiezen. Volgens het hoofd automatisering is de druk bij de fabrikant voelbaar. "De commerciële medewerkers doen er alles aan om ons als klant te behouden. Daarnaast merkten we dat er productieproblemen waren. Dat heeft een nadelige invloed op het sterke punt van Tulip – als klant direct contact met de productie- en R&D-lijn om eigen wensen aan te laten brengen."