Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over bewust omgaan met technologie en security, wat jongeren niet per definitie beter doen.
Een enkele test is niet zaligmakend, maar de phishing-test door studenten van de Hogeschool van Rotterdam zet wel aan tot denken. Maar liefst een derde van de bestookte jongeren trapte in de phishingmail die – met permissie van de hogeschool – intern was rondgestuurd. De malafide mail is zelfs enigszins viral gegaan in de organisatie, omdat het in wezen ‘gratis geld’ beloofde. Dit doorsturen gebeurde dus voordat mensen doorhadden dat ze een phishingmail niet hadden herkend.
Jongeren die zijn opgegroeid met technologie wordt vaak een betere omgang daarmee toegekend. In de praktijk is er lang niet altijd sprake van bewuste omgang met technologie en van beter securitybesef. Jongeren zijn niet digibewuster dan ouderen en kunnen zelfs diginaïef zijn. Wat vind jij?
Nog meer nieuws: De meeste mensen geloven onvolledige en suggestief gepresenteerde statistieken, en zijn dus statistinaief!
Je zou ook kunnen zeggen dat 2 van de 3 studenten door had dat het een phishing email was (en ook deze bewering is niet aantoonbaar waar).
Verder zou je de resultaten moeten vergelijken met het percentage studenten dat ingaat op ‘fysieke’ oplichterij, en met het percentage van de hele bevolking dat ingaat op phishing emails.
Om een vergelijking te maken zou je ook de metingen van de afgelopen 5 jaar ernaast moeten leggen.
En misschien zou het interessant zijn om de resultaten op te splitsen per studierichting.
Het wordt tijd dat meer mensen statistibewust worden.
@nico
Voelt “iemand” zich hier wellicht aangesproken?
Prachtig, eerst digital natives en nu diginaief hoe de ICT de taal rijker maakt!
@Cargamel: Ik denk het niet. De meeste mensen hebben liever een opwindende, makkelijk te verteren ‘nieuwsbericht’ waarvan ze kunnen denken “Het is een schande” dan een doordachte en van argumenten voorziene analyse die gebaseerd is op feiten en gedegen statistieken.
Hoe naief is het om ene (wtf is) Nico te geloven met zijn stellige niet aangetoonde beweringen over “de meeste mensen” 😛
Ik vind (samen met @Nico) dat uitspraken als deze op statistisch relevant empirisch onderzoek gebaseerd zouden moeten zijn.
Ja, het is me toch wat. Mensen he, en kinderen nog veel meer. Niks komt ervan terecht zeg ik je. Niks!
Onder het motto “Ook lachen” had de interne beveiligingsafdeling bij ons eens posters verspreid met een QR code erop die naar een gave app linkten. Je verzint niet hoeveel mensen die installeren en daarmee allerlei onheil over zich afriepen. Het is natuurlijk al lang zo dat mensen amper in staat zijn om zich digitaal zindelijk te gedragen, qua beveiliging zeg maar. Is geen nieuws, moet wel wat aan gebeuren. Ik stel voor dat we phishing illegaal maken.
Onderzoek heeft tevens uitgewezen dat senioren veiliger omgaan met ICT, ook met hun wachtwoorden.
Het verbaast mij niets dat het security bewustzijn niet erg hoog ontwikkeld is. Daar zal nog een grotere aandacht voor moeten komen met overheidsreclames en voorlichting op scholen.
Wie schade kan aanrichten heeft een bewijs nodig.
Huh? Nou, let op: rijbewijs, vaarbewijs, wapenbewijs (ook vergunning genoemd), vliegbewijs (a.k.a. brevet), surfbewijs (eh, dat oude gedoe met die planken), etc.
Ergo conclusio: wanneer wordt het internetbewijs ingevoerd? Met bijbehorende scholen, instructeurs, CBR-examens (Centraal Bureau Risicovaardigheden).
Ik zie een hoop werkgelegenheid; wereldwijd; en ook nog voor met name de overjarige uitgerangeerde IT-ers van deze wereld (of bestaat dat probleem alleen in Nederland?). Oh ja, de “business case” (ja, ja, niet vergeten, net wat u zegt): die ligt er natuurlijk per definitie, precies als bij het autorijbewijs.
@Felix: Hahaha, altijd scherp! Je hebt de Farizeër ontdekt.
OT: Generalisaties zijn in het algemeen niet goed. Om te zeggen dat jongeren per definitie beter zijn met techniek is scheef, maar omgekeerd natuurlijk ook. Het zal van het individu afhangen.
Wel is het zo dat vandaag de dag de techniek gewoon ‘werkt’, tweaken en tunen is minder nodig.
@Technicus: “De jeugd” is de iPad gewend, een apparaat dat het gewoon altijd doet, wat niet te tweaken is, en wat geen (extra) beveiliging nodig heeft. “De jeugd” weet dus niet wat de gevaren zijn.
Maar ook ouderen doen het niet goed. Vraag een willekeurige oudere op straat om zijn of haar huissleutel, dan krijg je die niet. Doe hetzelfde on-line, liefst met een mail van de bank, en 90% doet het!