Een elektrische auto is een duurzame investering die het milieu ten goede komt. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor, ondanks het feit dat het even wennen is dat je je auto moet gaan opladen in plaats van dat je hem snel even kunt voltanken. Het handigst is het natuurlijk als je niet puur afhankelijk bent van oplaadbare laadpalen, maar je je voertuig ook thuis kunt opladen. Daarmee kun je nog goedkoper uit zijn, zeker als je beschikt over zonnepanelen op het dak van je woning. Dan kun je de volgende dag weer met een goedkoop volgeladen elektrische auto op pad. Maar wat moet je weten als je thuis een laadpaal wilt installeren? We bespreken het in dit artikel.
Verschillende soorten thuislaadpalen
Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten bij het uitkiezen van een laadpaal voor thuis, maar de eerste keuze die je zult moeten maken is voor het type laadpaal. Er bestaan immers verschillende soorten laadpalen. Eerst moet je dus kiezen of je een ‘standaard’ laadstation wil of wilt investeren in een slimme laadpaal. Met beide kun je gewoon je elektrische auto opladen, maar een standaard laadpaal biedt ook enkel basisopladen zonder extra functionaliteit. Een slimme laadpaal kan erg handig zijn, omdat deze extra functies bieden en verbonden zijn met het internet. Daardoor kun je tijdschema’s instellen, heb je controle over energiebeheer en kun je acties uitvoeren en inzichten krijgen over je laadpaal op je smartphone. Het spreekt voor zich dat je voor zo’n slimme laadpaal ook meer betaalt.
Het juiste laadvermogen
Als je het type laadpaal hebt uitgekozen, is het vervolgens cruciaal dat je een laadstation, zoals bijvoorbeeld de betrouwbare EVBox laadpaal, aanschaft dat over het juiste laadvermogen beschikt. Het laadvermogen wordt uitgedrukt in kilowatts (kW) en bepaalt hoe snel je elektrische voertuig wordt opgeladen. Wat je nodig hebt, hangt af van je voertuig. Met welke snelheid kan deze maximaal opladen? Het is verstandig om voor een laadpaal te kiezen dat deze snelheid en meer kan bieden. Zo profiteer je van de maximale oplaadsnelheid voor je elektrische auto én heb je een toekomstbestendig laadstation voor het geval dat je over een tijdje investeert in een nieuwe elektrische auto die mogelijk een hoger laadvermogen heeft.
Professionele installateur
Het installeren van een thuislaadpaal moet worden uitgevoerd door een professionele installateur. Dit omdat zo’n installeer over de nodige expertise beschikt om de elektrische veiligheid te waarborgen, wat een zeer belangrijk punt is. De installateur evalueert je elektrische systeem, bepaalt de beste locatie voor het laadstation en zorgt ervoor dat de installatie voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en voorschriften. Dit minimaliseert het risico op elektrische problemen dat bij een onprofessionele installatie kan ontstaan en verzekert een veilig en efficiënt oplaadproces voor je elektrische auto. Zorg ervoor dat de installateur die je laadpaal installeert gecertificeerd is en voldoet aan alle relevante veiligheidsvoorschriften.
De kosten voor de installatie van een thuislaadpaal zijn afhankelijk van verschillende factoren en kunnen dus variëren. Relevant hiervoor zijn de complexiteit van de installatie, de benodigde elektrische aanpassingen en het merk en model van de laadpaal. Ben je van plan bent om meerdere elektrische voertuigen thuis op te laden, dan kun je je laadnetwerk uitbreiden met extra laadpalen. Besef wel dat dit een aanzienlijk grotere investering vereist en mogelijk enkele aanpassingen aan je elektrische systeem. Gelukkig is het ook zo dat een thuislaadpaal doorgaans weinig onderhoud vereist en dat regelmatige inspectie en reiniging vaak voldoende zijn om te zorgen dat hij goed blijft functioneren. Dat hoeft dus niet voor veel extra kosten te zorgen. Met de juiste keuze kun je daarom lang genieten van de investering.