In Nederland zijn we volop bezig met het 5G-netwerk (5de generatie), dat soms nog via de 4 5G-frequentiebanden gaat. 5G is nu al onmisbaar omdat we steeds meer data hebben om te verwerken en het thuiswerken onze eisen over de snelheid van onze laptops doet toenemen. En we willen niet alleen snel internet voor ons werk maar bijvoorbeeld ook voor het Internet of Things en Smart Cities. Nooit van gehoord? Lees dan snel verder!
Alles verbindend
Alles en iedereen wordt tegenwoordig met elkaar verbonden. Dankzij zelfrijdende auto’s, Kunstmatige Intelligentie en nog veel meer ontwikkelingen, willen we meer snelheid op ons Internet. 5G is effectief voor onze hele samenleving zoals de zorg, veiligheidsdiensten, vervoer en voedselproductie.
Laten we enkele voorbeelden bekijken, beginnend bij de zorg. Door hoogwaardige technologie kunnen artsen meekijken in ambulances en adviseren, waardoor het ambulancepersoneel efficiëntere beslissingen kan nemen. En wat dacht je van het spoor? 5G bevordert bijvoorbeeld de connectiviteit voor reizigers. Iets wat hard nodig is! Niet dan? 5G is iets wat we nodig hebben, bijna overal in onze samenleving.
Supersnel Internet
Met 5G floreert de online-game-industrie. Mobiel gamen is nu erg populair en met 5G kun je veel sneller downloaden. Wie speelt er niet graag een spelletje op zijn smartphone of bezoekt een online casino met gokkasten op zijn mobiel? Nederlanders gamen meer op de mobiele telefoon dan op andere spelcomputers. Er wordt dagelijks een half miljard minuten mobiel gegamed! Alleen mobiel gamen maakt deze indrukwekkende groei, de spelcomputers blijven ver achter. Dus ook 5G is hierbij noodzakelijk!
Het Internet of Things
Het Internet of Things bestaat uit voorwerpen en wearables die met het Internet verbonden zijn. Een voorbeeld uit de zorg: je hebt hartimplantaten die je op afstand kunt controleren. Of een voorbeeldje dichter bij huis: een thermostaat die je op afstand kunt bedienen. In de industriële sector zijn er gasflessen die aangeven dat ze gevuld moeten worden, en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn oneindig! Deze slimme informatie wordt doorgegeven via een sensor of een chip op het internet. Dat gaat naar een cloudservice waar gegevens worden samengevoegd en geanalyseerd om problemen vast te leggen en op te lossen.
Smartcities- wat zijn het?
Smartcities zijn steden waar de overheid stadsgegevens monitort. Gemeenten gebruiken deze data om steden te besturen. Smart City betekent ‘Slimme Stad’ en Amsterdam is daar een voorbeeld van. Hoe wordt een stad een slimme stad? Door er sensors, smart devices en camera’s in te installeren.
Het is echter afhankelijk van de stad hoe deze data vervolgens gebruikt wordt. Het doel is om het welzijn van een stad te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan slimme straatverlichting, stoplichten, afvalcontainers (die kunnen aangeven dat ze vol zijn) en natuurlijk slimme parkeerplekken. Via een app kun je in Amsterdam bijvoorbeeld zien, waar er nog een parkeerplek vrij is.
Tenslotte
Toch zijn er veel Nederlanders nog wantrouwig richting 5G. Tijdens de coronapandemie werd de ontwikkeling zelfs vertraagd! Maar het netwerk heeft inmiddels bijna heel Nederland bedekt en we zijn er gek op! We verbinden er niet alleen onze mobiele apparaten ermee maar ook onszelf. En de mogelijkheden zijn oneindig. We denken zelfs al aan een 6G-netwerk, ook al duurt dat nog een jaar of tien!