Japan heeft de supercomputerkroon heroverd. Het Riken-laboratorium voor fysisch en chemisch onderzoek neemt een nieuwe super in gebruik die een prestatieniveau van maar liefst 1 Petaflops haalt. De afgelopen twee jaar was IBM's Blue Gene-super de snelste super ter wereld.
De ontwikkeling van de Japanse MDGrape-3 machine heeft vier jaar in beslag genomen en 9 miljoen dollar gekost. Dat is een relatief laag bedrag voor een supercomputer en zeker voor een nieuwe wereldrecordhouder met 1 Petaflops (biljard zwevende komma berekeningen per seconde, uitgeschreven met vijftien nullen). Bovendien doorbreekt het Japanse monster het record van de IBM-machine met een factor drie.
De Blue Gene/L bij het Amerikaanse nucleaire onderzoekscentrum Lawrence Livermore haalt 'slechts' 280,6 Teraflops (biljoen berekeningen per seconde), maar geldt voorlopig echter nog als officiële wereldkampioen. De MDGrape-3 was namelijk niet op tijd geassembleerd om in aanmerking te komen voor de eind juni gepubliceerde top500-ranglijst van 's werelds krachtigste supercomputers.
www.computable.nl/nieuws.htm?id=1602721&WT.mc_id=rss
www.top500.org
Vier jaar terug heeft de Earth Simulator-super van NEC de top500 vanuit het niets en met enorme voorsprong veroverd. Die Japanse machine dient voor klimaatberekeningen en doet dat met 35,6 Teraflops. Dat was toen nét minder dan de gehele voormalige top tien bij elkaar opgeteld. De Earth Simulator bleef tweeënhalf jaar de ongeslagen wereldkampioen, maar is uiteindelijk flink voorbijgestreefd door IBM's Blue Gene-machine.
www.computable.nl/artikels/archief2/d25jb2xr.htm