Mobiliteit is meer een kwestie van identiteit dan van connectiviteit. Veel discussies en besprekingen van het onderwerp ‘mobility’ concentreert zich op de apparaten en hun verbindingen dan op het wezen van de gebruiker. Wanneer ik ’s morgens opsta ben ik iemand anders (zeker voordat ik een kop koffie heb gehad) dan wanneer ik om half negen mijn kantoor binnenloop of mijn eerste telefoontje doe met een klant, collega of zakenpartner.
Wanneer ik in het weekend een reisje boek met mijn gezin naar Parijs, ben ik een wezenlijk andere persoon dan wanneer ik onderweg naar een zakelijke afspraak het telefoonnummer van mijn klant opzoek omdat ik (weer) in een file sta. Opvallend daarbij is dat ik telkens een nieuwe identiteit moet opzoeken (naam-wachtwoord en/of pincode) om mijn zakelijke en privéleven te organiseren met behulp van geautomatiseerde systemen. Nog complexer wordt het wanneer ik mijn andere rollen in deze overweging betrek. Ik ben ook nog lid van een tennisclub, bankrekeninghouder en adviseur van (maatschappelijke) organisaties, om er maar een paar te noemen.
Samengevat kun je zeggen dat mijn lichaam mobiel is, mijn apparaten mobiel zijn en mijn identiteit dat niet is. Toch zou ik ook graag een mobiele identiteit hebben; een plek waar ik al die rollen kan opslaan en, hopelijk geautomatiseerd, de juiste rol aanneem die mij toegang geeft tot de systemen die ik nodig heb op een bepaald moment.
Natuurlijk zijn er allerlei aanbieders die een dergelijke elektronische identiteit beloven, echter ik kan niet met mijn Live-ID inloggen op mijn werk of mij op het web aanmelden zodat ik mijn lidmaatschap van de tennisclub via online bankieren kan betalen. Sterker nog, mijn bank maakt het niet uit als ik het geld naar de verkeerde tennisclub overmaak, mijn bankidentiteit heeft geen informatie over mijn sportieve activiteiten.
Wanneer ik het bovenstaande bespreek met collega's in de it-wereld wordt het ontbreken van de juiste beveiliging en het gebrek aan onderling vertrouwen tussen de online dienstverleners altijd weer naar voren gebracht. Eerst dat oplossen, dan komt de rest vanzelf. Echte mobiliteit krijg ik dus pas als de wereld een betere plaats is geworden
Paul Albada Jelgersma
Director Portfolio & Services Innovation bij Atos Origin