In een reactie op de Miljoenennota stelt de ABN-Amro het jammer te vinden dat de regering weinig aandacht schenkt aan verhoging van de arbeidsproductiviteit.
De toelichting van de rijksbegroting staat bol van plannen om werkloze mensen weer aan het werk te krijgen en de grote tekorten aan arbeidskrachten op te vullen. Opvallend is dat het kabinet het vooral zoekt in maatregelen om de deelname van mensen aan het arbeidsproces te vergroten: minder mensen in wao, ww en dergelijke, en meer personen aan het werk.
"Het is de vraag of hier hoge verwachtingen van mogen worden gekoesterd", reageert het Economisch Bureau van ABN-Amro. De bank wijst erop dat de regering ook een andere weg kan bewandelen om het draagvlak voor economische groei te vergroten: verhoging van de arbeidsproductiviteit. Iets dergelijks, zo verklaren velen, is wel aan de hand in de VS. Hier zorgt ict ervoor dat arbeidsprocessen doorzichtiger worden. "Bij ons zijn veel mensen nog in het arbeidsproces opgenomen om die risico’s van processen te verkleinen. Die mensen voegen niet veel toe aan de productie. Als je dat kunt automatiseren, maak je de economie een stuk efficiënter", zegt Bert van den Berg, analist bij het Economisch Bureau.
"Er wordt wel iets gezegd over de nieuwe economie, maar dat lijkt er op het allerlaatste moment tussen geflanst. En dan nog is dat ene zinnetje eigenlijk een ontkenning van wat in Amerika aan de hand is. Erg jammer dat een discussie op voorhand wordt uitgesloten."
De regering zegt wel dat Nederland een kenniseconomie moet worden, maar Van den Berg mist een duidelijke invulling.
Voorts zou de regering meer aandacht moeten besteden aan het soepeler maken van de arbeidsmarkt en moeten investeren in oplossingen voor het fileprobleem, dat immers de arbeidsproductiviteit zwaar aantast.