IT-managers worden regelmatig geconfronteerd met de uitdaging om hun bedrijf te voorzien van de juiste IT-middelen om succesvol te opereren in de markt. Aanbieders van datacenterdiensten helpen hier graag bij. En als bedrijven letten op de belangrijkste criteria bij het selecteren van hun datacenterprovider, kan de levering snel, ongecompliceerd en gemakkelijk zijn.
De behoefte van bedrijven aan sterk verbonden IT-infrastructuur neemt toe – dit was al lang voor de Covid-19-crisis het geval – maar wordt verder gedreven door de pandemie en bijbehorende voorzorgsmaatregelen zoals contactbeperkingen, bedrijfssluitingen en meer werken vanuit huis. Een groot deel van ons professionele en sociale leven speelt zich nu af in de digitale wereld: winkelen wordt vaak online gedaan, net als mensen die elkaar ontmoeten voor zaken of plezier. Bedrijven worden meer dan ooit geconfronteerd met de uitdaging om hun IT-infrastructuren agile, schaalbaar en toekomstbestendig te plannen en te ontwerpen om hun bedrijf en toeleveringsketens te digitaliseren. Dit gebeurt vaak op wereldwijd verspreide locaties om nieuwe zakelijke kansen te creëren of om efficiënter te werken met hun leveranciersbestand.
Verschillende scenario’s, één uitdaging
Afhankelijk van het bedrijfsmodel, de bedrijfsgrootte, de bestaande IT-architectuur of het beschikbare budget, worden IT-managers geconfronteerd met verschillende scenario’s en taken bij het beheren van hun IT-infrastructuren. Bedrijven die veel werken met de cloud of met een bestaand digitaal bedrijfsmodel, zijn bijvoorbeeld gewend aan planningen en het systematisch ontwikkelen en uitbreiden van hun digitale capaciteiten op het gebied van rekenkracht, opslag en netwerken. Ze hebben mogelijk een (wereldwijd) gevestigd netwerk van datacenter- en IT-infrastructuur serviceproviders waardoor ze schaalbaarheid en flexibiliteit hebben. Ze hebben hun hardware gekocht of gehuurd en hebben al lang de tools en platforms voor het beheren en bewaken van deze digitale infrastructuren ontwikkeld en onder de knie.
Mogelijk hebben andere bedrijven er echter consequent voor gekozen om de IT-infrastructuur voor hun bedrijfskritieke bedrijfsapplicaties in hun eigen datacenters te huisvesten om redenen van gegevensbeveiliging, compliance of toegangscontrole. Er zijn ook bedrijven die hybride architecturen hebben gebruikt omdat ze voor bepaalde toepassingen openbare cloud oplossingen hebben gebruikt, terwijl ze hun eigen IT-middelen en private clouddiensten van grote providers in hun eigen datacenters inzetten.
In al deze scenario’s en in bijna alle bedrijven staan IT-managers voor de taak om hun IT-omgevingen systematisch uit te breiden en toekomstbestendig te maken. Ervaren aanbieders van datacenter- en infrastructuurdiensten bieden oplossingen die het hen verrassend eenvoudig kunnen maken om slim, kosteneffectief en schaalbaar infrastructuurbeheer aan te gaan. Dit zijn de punten om te controleren bij het kiezen van een datacenter:
#1 De basis: ruimte, stroom, airconditioning en beveiligde toegang
Het eerste punt heeft betrekking op de klassieke diensten die door de meeste datacenteroperators worden aangeboden: dit zijn vooral de ruimte waarin bedrijven hun IT-infrastructuur inrichten, de betrouwbare levering van elektriciteit en stabiele airconditioning, oftewel het koelen van de draaiende hardware naar een temperatuur die zowel technologisch als ecologisch redelijk is. Daarnaast maken toegangsbeveiliging en het redundante ontwerp van alle services ook deel uit van een klassiek datacenterserviceportfolio. Een bedrijf moet in staat zijn om het vereiste beveiligingsniveau voor zijn IT te bepalen en de bijbehorende serviceniveaus af te spreken met de datacenterprovider.
#2 Enterprise Bare Metal: speciale hardware op aanvraag
Het kopen van eigen hardware voor gebruik in een eigen datacenter of in een colocatie-omgeving is duur en betekent vaak een hoge initiële investering. Eenmaal aangeschaft is de IT-infrastructuur niet meer schaalbaar. Dit betekent dat je een IT-infrastructuur moet aanschaffen die geschikt is voor toekomstige groei en prestaties. Toegang hebben tot speciale, hoogwaardige hardware als een on-demand service en als onderdeel van een bare metal-model is flexibeler en kosteneffectiever. Dit concept geeft bedrijven niet alleen een hoge mate van flexibiliteit bij het bouwen van hun IT-infrastructuur, maar geeft hen ook volledige controle over de hardware die ze gebruiken.
Bedrijven dienen bij het kiezen van een bare-metal aanbod na te gaan of ze beschikken over voldoende krachtige servers van bewezen providers zoals HPE, Nutanix, Fujitsu of Nvidia, die ze naar behoefte kunnen activeren. De servers moeten vooraf worden geïnstalleerd in een veilige en speciale datacenterkooi en via redundante netwerkinterfaces worden aangesloten op verschillende top-of-rack-switches. De provisioning en implementatie moeten volledig geautomatiseerd en softwaregedefinieerd zijn. Als alle netwerkopdrachten ook vooraf zijn geconfigureerd, kunnen IT-managers eenvoudig hun eigen variabelen zoals IP-adressen en VLAN-ID’s invoeren in vooraf gedefinieerde en gevalideerde switchpoort- en routerinterfaceconfiguraties, zodat implementatie in de kortst mogelijke tijd kan worden uitgevoerd.
Het is belangrijk dat organisaties de flexibiliteit hebben om hun eigen netwerken te creëren en zowel een fysieke isolatie van reken-, opslag- en netwerkbronnen als logische VLAN-isolatie van publiek, privaat en hybride verkeer te realiseren via een private laag 2-verbinding.
#3 Iets extra’s nodig? Servers voor AI en machine learning
Artificial Intelligence (AI) en machine learning (ML) zijn opwindende technologieën die in steeds meer bedrijfssectoren worden gebruikt en die sommige bedrijven misschien willen uitproberen. Maar als bedrijven grote bedragen moeten investeren in servers en infrastructuur die geschikt zijn voor AI en ML, kunnen de kosten van deze technologie een toetredingsdrempel vormen. Er zijn datacenterserviceproviders die on-demand toegang bieden tot AI/ML-specialistische servers, zoals de DGX A100 van Nvidia, voor de gewenste tijd als dat nodig is en zonder een grote initiële investering te hoeven doen. Door deze benadering te volgen, kunnen bedrijven profiteren van de mogelijkheid om snel AI- en ML-technologieën uit te proberen en te gebruiken voor hun markten en zakelijke gebieden om hun concurrenten voor te blijven.
#4 Intelligent infrastructuurbeheer
Om ervoor te zorgen dat de IT-infrastructuur in het datacenter soepel en efficiënt kan worden geleverd, moet de serviceprovider een krachtig klantenplatform bieden voor het beheer van de bare-metal hardware, openbare en particuliere netwerken, evenals de colocatie-omgeving met energieverbruik en de cross-connect inventaris. Het beheerplatform moet een gebruiksvriendelijke GUI en een API bieden voor eenvoudige integratie met de bestaande tools en processen van het bedrijf. Het puur op software gebaseerde IT-infrastructuurbeheer zal de complexiteit aanzienlijk verminderen, risico’s elimineren en ervoor zorgen dat bedrijven hun on-demand IT-infrastructuren kunnen beheren met volledige technische controle.
#5 Flexibel bedrijfsmodel
Bedrijven die hun IT-infrastructuur willen consolideren en vernieuwen, die voor het eerst met AI- en ML-technologieën willen werken of gewoon hun IT-middelen willen uitbreiden, willen krachtige IT-infrastructuren die eenvoudig te beheren en te integreren zijn met hun bestaande IT-omgeving – ook als de IT-infrastructuur over verschillende locaties is verdeeld. Deze bedrijven moeten een datacenteraanbieder kiezen die zelfstandig en flexibel infrastructuuroplossingen als on-demand diensten aanbiedt. Dit zal de nodige technische en financiële vrijheid bieden om succesvol te opereren in hun markten met behulp van betrouwbare IT-middelen.
Het selecteren van een datacenterdiensten is een belangrijke beslissing voor uw bedrijf. Een verkeerde keuze kan leiden tot problemen met een slechte internetservice, beperkte schaalbaarheid en beveiligingsinbreuken. Voor organisaties is het daarom belangrijk om zoveel mogelijk onderzoek te doen om tot een goed onderbouwde keuze te komen. Vraag daarom altijd naar de ervaringen van andere organisaties. Daarnaast kunnen ook bovenstaande punten helpen om tot de juiste keuze te komen. Op deze manier weet je zeker dat de aanbieder voldoet aan jouw behoeften, zodat jij je kunt richten op de zaken die er toe doen en het verschil kunt maken.
Xavier Gonzalez, Vice President, Public Relations & Corporate Communications bij Cyxtera