Deze week de eerste van een serie artikelen waarin de beloning van een ict-bedrijf wordt vergeleken met die van collega automatiseringsbedrijven. De cijfers zijn afkomstig van managementadviesbureau De Breed & Partners. Via hun website vullen ict’ers in welke functies ze vervullen, hoeveel ze daarvoor betaald krijgen en welke extra’s de werkgever geeft. Het eerste bedrijf dat op basis van deze cijfers wordt afgezet tegen de sector is Pinkroccade.
Pinkroccade doorstaat deze eerste vergelijking met glans. De beloning (het door de Breed & partners gehanteerde totaal van salaris en extra’s als dertiende maand, GSM en opleidingen) ligt met 117.466 gulden 11 procent hoger dan de verdiensten in de rest van de branche (106.202 gulden). Met datzelfde percentage steekt het gemiddelde jaarinkomen uit boven de branche. De ict’ers van Pinkroccade krijgen gemiddeld 81.870 gulden; in de sector bedraagt het jaarsalaris 74.021 gulden. Een causaal verband met de functie van de automatiseerders is snel gelegd: 47 procent van de medewerkers van Pinkroccade die de site van De Breed bezochten is leidinggevend.
Bij Pinkroccade stellen 48 van de honderd automatiseerders dat ze een dertiende maand krijgen. In de branche geldt dit voor 32 procent. Van de Pinkroccade-medewerkers krijgen 7 procent zelfs een veertiende maand. Bij de andere ict-bedrijven gebeurt dit slechts 4 procent van de medewerkers.
Heel veel van de automatiseerders van Pinkroccade ontvangen een uitkering ineens (tantième): 65 procent. Daarmee onderscheidt het bedrijf zich van de anderen in de branche: gemiddeld stelt 24 procent van de ict’ers zo’n uitkering te ontvangen. Het uitgekeerde bedrag bij Pinkroccade is echter lager: 3,105 gulden tegenover 4,523 gulden.
Lease auto
Bij Pinkroccade worden minder overuren gemaakt dan bij andere ict-bedrijven: zes overuren per maand tegenover tien uur extra in de hele sector. Een meerderheid (83 procent) van de automatiseerders van Pinkroccade rijdt in een lease auto; met 10 procent is de Renault Megane bij dit bedrijf de meest voorkomende auto.
De telefoonvergoeding oogt minder goed: de helft van de medewerkers krijgt de kosten vergoed. In de rest van de branche is het beter geregeld: gemiddeld krijgt 74 procent van de it’ers deze kosten terug. Daarentegen krijgen veel Pinkroccade-medewerkers een mobiele telefoon (73 procent).
Ook wat betreft de kinderopvang steekt Pinkroccade gunstig af bij de rest van de ict-sector. Van de medewerkers komt 6 procent hiervoor in aanmerking, tegen 2 procent gemiddeld in de branche. Het geld dat het bedrijf per jaar beschikbaar stelt voor de opvang van kinderen is met 7,236 gulden hoog; het gemiddelde is 4,646 gulden. Een en ander heeft vast te maken met leeftijden en gezinssituatie van de werknemers: de meeste ict’ers bij dit bedrijf zijn tussen de dertig en de 34 jaar oud en 61 procent is getrouwd.
Opleiding
Bij Pinkroccade werken meer academici (35 procent) dan bij de overige ict-bedrijven (23 procent). Met 18 procent werken er veel minder mbo’ers dan bij de andere automatiseringsbedrijven (29 procent). Een kwart van de automatiseerders heeft een studie informatica achter de rug. Van de ict’ers bij Pinkroccade heeft 38 procent het afgelopen jaar een cursus communicatie gevolgd. Net als de rest van de ict’ers gaan de automatiseerders van Pinkroccade twee keer per jaar op cursus.
Alle in deze serie besproken bedrijven: