Zonder omhaal zet detacheerder Lan Alyst 58 medewerkers op straat. Het personeel en vakbond FNV reageert woedend. De directie hoopt het afgeslankte bedrijf te kunnen verkopen. Het ontslagen personeel demonstreert voor de poort en eist het achterstallige loon op. Een deze week geplande executieverkoop door de belastingdeurwaarder wordt op het laatste moment afgeblazen.
Ik vind het schofterig." Vakbondsbestuurder Gerard van Hees van de FNV heeft geen goed woord over voor Lan Alyst directeur Rob Ruiten. "Als het een echte vent was, had Ruiten vooraf gezegd dat het loon niet was overgemaakt. Wij moesten er achteraan. Ondertussen zijn 58 gezinnen de dupe van zijn spelletje. Ze hebben nog steeds geen geld en rekeningen wachten niet."
Ruiten wijst iedere verantwoordelijkheid voor de financiële problemen af. De nieuwe eigenaar, Trend Consultancy, nam de beslissing tot het ontslaan van de 58 medewerkers. "Zij reorganiseren, niet ik." Ook het niet uitbetalen van loon zou veroorzaakt zijn door de overdracht aan de nieuwe eigenaar. Hij kon op maandag de belastingdeurwaarder maandag ternauwernood overtuigen van de boedelveiling af te zien. "De deurwaarder gaf toe zeer overhaast te hebben gehandeld. Ze stonden op het punt niet alleen Lan Alyst maar zelfs mijn eigen bv te veilen."
Eruitgeflikkerd
De directeur beschuldigt de vakbond en het op straat gezette personeel ervan de belastingdienst te hebben opgejut. Van Hees: "Dat is gewoon gelogen. Er is een schuld bij de belasting. Een bedrijf in problemen betaalt alleen het netto loon. Dat alarmeert de belastingdienst. Ruiten wil geen verantwoordelijkheid nemen voor de problemen en probeert zijn straatje schoon te vegen."
Afgelopen dinsdag meldt Van Hees dat een akkoord over een sociaal plan voor de 58 ontslagen detacheerders in zicht is. "Het gaat om een beetje geld, vergoeding van de kosten die de mensen hebben gemaakt voor opleidingen en de kosten van de lease-auto tot het eind van het dienstverband."
Het ontslag kwam als een volslagen verrassing, vertelt een van de slachtoffers anoniem. De eerste maanden van het jaar zijn altijd slap, zegt hij. De aanhef van een aangetekende brief van een advocaat was het eerste teken dat de juichverhalen die op de nieuwjaarsborrel nog de ronde deden niet klopten: "Zoals u weet gaat het slecht met het bedrijf."
Volgens hem waren er medewerkers die zelfs die brief niet hadden ontvangen. "Eén collega kwam ’s maandags vrolijk op haar werk, deed haar computer aan en wilde inloggen. Dat ging niet en ze stond op het punt systeembeheer te bellen toen er ineens twee bewakers naast haar stonden. Of ze onmiddellijk haar spulletjes wilde pakken. Ze is er gewoon uitgeflikkerd. Daarvan was ze helemaal van slag."
Niet loyaal
Van de 350 medewerkers van detacheerder Lan Alyst staan er 58 op straat. Collega’s van it-opleider Mindit en de internetbedrijfjes Novice en Lustrare, onderdelen van Lan Alyst Group, ontspringen de dans. Volgens een slachtoffer is de motivatie voor de ontslagen dat de 58 ‘niet loyaal’ zijn of ‘niet goed in rekening te brengen bij onze klanten’. "We zouden te kritisch zijn en ons kennisniveau zou onvoldoende zijn. Hoe lang we er al werken doet er totaal niet toe. Er zijn mensen ontslagen die al vier jaar bij Lan Alyst werken, terwijl bij de blijvers mensen zitten die afgelopen januari zijn begonnen."
Het GAK en de sociale dienst kunnen volgens de ontslagen detacheerder niets voor hem en zijn collega’s doen. Het bedrijf is niet failliet; een faillissementsuitkering komt er dus niet. "Als je een tweeverdiener bent of je hebt een eigen huis, moet je het maar uitzoeken."
Werkeloos
Lan Alyst is volgens Ruiten het slachtoffer geworden van de malaise op de detacheringsmarkt voor automatiseerders. Begin dit jaar was er nog drie miljoen gulden winst; daarna kampte het bedrijf met tegenvallende opdrachten. Veel detacheerders zaten werkeloos op de bank. "Met negen ton aan salarissen per maand is de winst gauw weg."
Om te voorkomen dat de financiële problemen overslaan naar de andere bedrijven van Ruiter en zijn compagnon, Adri Overgoor, besloot het tweetal de detachering over te doen aan Trend Consultancy. Ze verkopen 60 procent van hun aandelen in it-opleider Mindit, internetaanbieder Novice en webontwikkelaar Lustrare aan Harry van Achteren, eigenaar van uitzendbureau Melrigde. De twee blijven aan als directeur van een nieuwe bv Melrigde Investments, waar de drie it-onderdelen in worden ondergebracht.
L.S.
Inmiddels is het 2009..en ik vraag me af of rob ruiten (oude werkgever) nog actief is in nederland?
Waarschijnlijk is ie gevlucht destijds..naar suriname was sprake van..weet jij wat hij nu uitspookt..
vriendelijke groet,
Sylvia