De Spaanse softwareleverancier Meta4 heeft sinds vorige week een notering aan de Europese schermenbeurs Easdaq. De leverancier van HRM-software (Human Resources Management) financiert met de op de beurs vergaarde 47 miljoen euro zijn groeistrategie. Een Nederlandse versie van het pakket, dat Baan als standaard HRM-module aanbiedt, wordt pas volgend jaar verwacht.
Baan investeerde in februari vorig jaar 22 miljoen dollar in Meta4 en verwierf daarmee een minderheidsbelang. De Spaanse software geldt sindsdien als standaard HRM-product voor Baan-oplossingen. Een Nederlandse versie van de software, die oorspronkelijk gepland stond voor het eind van vorig jaar, bestaat echter nog steeds niet. De prioriteiten van Baan liggen sinds de grootschalige reorganisatie bij crm-software (customer relationship management) en de traditionele erp-software. Officiële gegevens zijn nog niet bekend maar Loek van den Boog, als adviseur van investeringsmaatschappij General Atlantic betrokken bij zowel Baan als Meta4, weet dat de voorlopige planning uitgaat van een Nederlandse versie in de tweede helft van volgend jaar.
Vetrouwen
Bij de beursgang van Meta zijn uitsluitend nieuwe aandelen betrokken. Alle bestaande aandeelhouders hebben hun belang gehandhaafd. "Dat betekent dat er een groot vertrouwen is in de toekomst", aldus Van den Boog. Meta4 heeft volgens hem veel geïnvesteerd in productontwikkeling: een internationale versie en internetfunctionaliteit. "Momenteel maakt het bedrijf als gevolg van die investeringen nog verlies. Dat is normaal voor bedrijven die een sterke internationale expansie doormaken. De beursgang dekt dat af", aldus Van den Boog.
Grote organisaties
Meta4 levert HRM-software voor grote organisaties en heeft momenteel een sterke positie op zijn thuismarkt en andere Spaanstalige landen (Zuid-Amerika), de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland. Tot de klantenkring behoren ondermeer AXA, American Express, General Electric en Telefónica de Espa�a.
De verdere expansie is vooral gericht op Europese landen, waaronder Nederland. HRM-software vergt grote investeringen. Vooral op het gebied van salarisfunctionaliteit, omdat daar veel nationale wet- en regelgeving in verwerkt moet worden. In Amerika ervaart Meta4 volgens Van den Boog vooral veel concurrentie van Peoplesoft, dat groot is geworden met HRM-software. Het is echter algemeen bekend dat op de Nederlandse markt Baans concurrent SAP de enige softwareleverancier is met volledige HRM-functionaliteit.