Linux-distributeur Red Hat komt met nieuwe producten waarmee het zich richt op een hoger niveau dan alleen het besturingssysteem. “We investeren in software voor systeembeheer, opslag en infrastructuur”, zei Paul Salazar, marketingdirecteur Emea (Europa, Midden-Oosten en Afrika) tijdens een bijeenkomst in de Rode Hoed te Amsterdam.
Red Hat laat zich er op voorstaan dat het als open source-bedrijf winstgevend is. “Al zeven kwartalen”, zei Salazar midden vorige week. Dat was net voor de bekendmaking van de financiële cijfers van het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2005. De omzet is 53 procent gestegen naar 41,6 miljoen dollar. Analisten hadden 43 miljoen verwacht. De winst steeg echter buiten verwachting naar 10,7 miljoen dollar. Dat is 603 procent groei vergeleken met een jaar eerder.
Opstappen cfo
Begin vorige week heerste er wel twijfel over Red Hats presteren in het eerste kwartaal. Financieel directeur Kevin Thompson stapte onverwacht op, net drie dagen voor de bekendmaking van de cijfers. Dit leidde tot hevige speculatie en een koersval van zo’n 15 procent.
Salazar moest zich onthouden van commentaar op het vertrek van Thompson, maar zei wel dat de huidige marktwaarde van Red Hat niet in verhouding staat tot de kasreserve, de omzet of de winst. “We hebben 940 miljoen dollar in de kas en een marktwaarde van vier miljard dollar, dat slaat nergens op.” Hij legt uit dat de kas recentelijk is gespekt door ‘schuld te verkopen’. “Ook dat bedrag is eigenlijk belachelijk, maar we gaan dat snel gebruiken: investeren in ingenieurs, systeembeheer en opslagtechnologie.”
Red Hat onthult deze week de eerste vruchten van deze focus bóven het besturingssysteem. Dat is het Global File System voor opslagvirtualisatie van het overgenomen Sustina. Op termijn volgt beheersoftware voor clusters en een beheerraamwerk voor applicaties van partners als Oracle en CA. Daarnaast werkt Red Hat aan software voor beveiliging, het dynamisch configureren van systeemmiddelen en het observeren van de systeembelasting. Die twee laatstgenoemde elementen zijn nog niet automatisch op elkaar af te stemmen. Ook daar wordt aan gewerkt, stelt Salazar.
Bedrijfsdesktop
Daarnaast benadrukt het bedrijf zijn ‘nieuwe’ Linux-desktop, voor bedrijfsgebruikers. Vorig jaar zette het zijn desktop-distributie om naar het gemeenschapsproject Fedora (Amerikaans voor hoed – red.). Veel open source-gebruikers interpreteerden dit als het laten vallen van de desktop. “Veel mensen waren toen boos, zij voelden zich in de steek gelaten”, erkent Salazar.
“Onze nieuwe zakelijke desktop is niet voor alle thuisgebruikers, onder meer door de prijsconstructie van het licentiemodel.” Salazar schat dat Red Hat over een jaar of twee wel weer aan een consumenten-desktop wil beginnen. Begin komend jaar verschijnt versie 4 van de desktop voor zakelijk gebruik.
Ondertussen richten meer leveranciers zich op de Linux-desktop. Sun heeft zijn Java Desktop System, gebaseerd op de Suse-distributie, terwijl het op zijn servers Red Hat levert. Novell komt deze zomer met een uitvoering van Suse voor de bedrijfs-desktop. Novell is dankzij de overname van Suse nu de grootste concurrent van Red Hat, erkent Salazar.
Open source-strategie
“Er zijn nu nog maar twee distributies voor de zakelijke markt”, stelt hij. “Een belangrijk verschil tussen ons en Novell is dat wij compleet een open source-bedrijf zijn: alles wat wij doen is open source. Stel dat wij één product met gesloten broncode zouden uitbrengen, dan stapt meteen het gros van onze ingenieurs op, uit principe.”
“Novell heeft een open source-strategie gekócht voor het open platform Linux en wil daar bovenop bouwen, met gesloten software”, stelt de marketingdirecteur. Novell heeft begin dit jaar echter de broncode van het Suse-installatiehulpmiddel Yast opengesteld.< BR>