Het Duitse Sap, leverancier van automatiseringssoftware, maakt met de introductie van het Business Framework van R/3 een open systeem. Hierdoor verworden applicaties tot versie-onafhankelijke vervangbare componenten. Het product is vanaf R/3 3.1 verkrijgbaar en wordt in versie 4.0 verder uitgewerkt. Dit maakte Sap bekend op Sapphire ’97 in de Rai.
Het Framework ligt als een schil om R/3 en verzorgt via Business Application Programming Interfaces (Bapi’s) de communicatie met diverse applicaties. Deze zijn niet per definitie van Sap afkomstig. Door de Bapi’s worden programma’s componenten die naar believen vervangen kunnen worden door alternatieven of updates. Geheel onafhankelijk van de versies van de andere applicaties en het Sap-systeem zelf, verzekert consultant Leo Bras.
Standaard
"Omdat de strijd voor 100 procent marktaandeel ‘verloren’ is, moet een datawarehouse ook met niet-Sap-data kunnen omgaan", verklaart Bras de openheid van Sap. Daarnaast duurt het vaststellen van een standaard door de Amerikaanse Open Application Group te lang, aldus Bras. Sap is echter bereid het eigen Framework geheel aan te passen zodra er een standaard is.
Het Framework staat in principe open voor elk bedrijf dat iets toe wil voegen aan R/3. Door de Bapi’s is het systeem te benaderen via een ’toekomstgerichte koppeling’. Totnogtoe zijn er 150 Bapi’s, die vrij verkrijgbaar zijn op het Internet (http://www.sap.com/). Applicaties die via deze interfaces werken, hoeven dus niet meer nauw aan te sluiten op de kern van R/3. De programma’s worden versie-onafhankelijk. Op dit moment bestaan er al 300 van zulke applicaties, terwijl er op de certificeringslijst van Sap nog eens 700 staan. Het doel is binnen drie jaar meer dan 3000 van deze programma’s op de markt te hebben.
Concurrentie
Overigens geldt de openheid van Sap niet alleen voor de software, maar ook voor het bedrijf zelf. Andere leveranciers kunnen de automatiseerder nu ’toekomstgericht’ beconcurreren met de functies die R/3 al in zich heeft. Maar Sap is niet bang, het bedrijf denkt de eigen functionaliteit hoog te kunnen houden in een open R/3-markt. JB