BRUSSEL – De tv kan worden gebruikt voor veel Internet-toepassingen, maar als monitor voor de meeste van de huidige World Wide Web-software is hij niet geschikt. Dit heeft Henk Bodt, baas van de Philips-divisie Consumenten-elektronica, toegegeven tijdens een groot congres voor directeuren over multimedia, van The Wall Street Journal Europe.
"Het tv-scherm is meer gemaakt voor helderheid dan voor contrast, en gericht op het kijken van een afstand. Als je het gaat toepassen op andere apparaten zoals de PC, dan is de beeldweergave niet optimaal. Dat betekent dat bij software-ontwikkeling rekening gehouden moet worden met de speciale eisen van het tv-scherm."
Gezien de beperkte ontwikkeling van de markt voor online toepassingen met het tv-scherm als monitor, valt niet te verwachten dat software-bedrijven zich de moeite zullen getroosten om hun Web-pagina’s geschikt te maken voor televisie.
Dit is een belangrijk argument tegen invoering van CD-Online in de Verenigde Staten. "Met Ntsc – de tv-standaard in Amerika – is het nog moeilijker goede beelden te krijgen dan met het Europese Pal-systeem. Misschien dat we voor de louter zakelijke toepassingen nog kans zien", aldus Bodt.
Niet in de VS
Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat CD-Online in de Verenigde Staten niet op de markt zal komen, want het apparaat trekt daar nauwelijks kopers. Zowel Internet-dienst als hardware (CD-I met modem-module) is in Europa inmiddels op de Britse en op de Nederlandse markt geïntroduceerd.
Bodt zegt dat er 10.000 exemplaren van CD-Online zijn verkocht in Nederland, maar aan de betrouwbaarheid van dit aantal kan worden getwijfeld. Bodt spreekt nog steeds over 1 miljoen verkochte CD-I-spelers, maar dat is hetzelfde getal als Philips een jaar geleden opperde. Elke marktonderzoeker weet dat er niet zoveel CD-I’s in huiskamers staan, mogelijk wel in magazijnen van groothandels en in winkels. PO
Akkoord Hollywood voor films op DVD
Philips en andere producenten van de DVD-speler (digitale video disc), de opvolger van alle bestaande CD-vormen, verwachten binnenkort een akkoord te bereiken met de filmmaatschappijen over de produktie van films op deze video-disc.
"We zien mogelijkheden om tot een codering te komen waarmee we tegemoetkomen aan de wensen van Hollywood", zo zei Philips-topman Henk Bodt. Dit betekent dat de DVD-industrie toegeeft aan de wens van de filmindustrie. Omdat in Europa andere tv-standaarden worden gehanteerd dan in de VS brengen zij hun films hier later op videoband uit. Daardoor worden films hier in de bioscoop nog vertoond terwijl ze in de VS al op video verkrijgbaar zijn. De filmmaatschappijen vrezen dit voordeel te verliezen bij mondiale verspreiding van hun produkten op de digitale video-disk. DVD-producenten zouden de ontstane schade moeten gaan betalen, of deze scheiding van markten proberen in stand te houden. Dit laatste kan men opvangen door een systeem van codering waardoor Amerikaanse DVD’s niet in Europa afgespeeld kunnen worden.
Bodt meldde verder dat Philips in de laboratoria een DVD-speler ontwikkelt die ook geschikt is voor interactieve online-diensten, waaronder Internet. "Dit produkt komt voorlopig nog niet op de markt, maar zodra er behoefte is aan online toevoegingen voor tv en/of Internet dan zijn wij daar klaar voor.’ Bodt ontkende daarop de gevolgtrekking dat het met de CD-I en CD-Online zoals we die nu kennen technisch en weldra ook economisch gedaan zal zijn: "We streven er steeds weer naar dat software voor een bepaalde CD-generatie ook op een nieuw model is af te spelen."
Opponenten uiten kritiek op de NC
Tijdens het forum van The Wall Street Journal in Brussel namen de Europese directeuren van Microsoft (Bernard Vergnes), Compaq (Andreas Barth) en Intel (Hans Geyer) het hele initiatief van de netwerkcomputer in de tang.
Vergnes ging het verst door te stellen dat de doelgroep van de NC, degenen die goedkoop en eenvoudig op de computer willen werken, zich op een tweedehandsmarkt storten. "Voor 750 dollar heb je een complete PC die goed genoeg is voor alle functies van consumenten. Voor die prijs is weldra ook een Pentium beschikbaar. De tweedehandsmarkt groeit snel."
Volgens Vergnes krijgt enkel al de Internet-browser een zodanige omvang dat een apparaat altijd geheugen moet hebben en niet toe kan met een simpel besturingssysteem. Hij erkent wel dat er behoefte is aan een eenvoudiger apparaat. Dat bouwt Microsoft ook, althans de specificaties, en noemt het concept ‘Simple Interactieve PC’ (Sipc). Dit zal geschikt worden gemaakt om videorecorders, audio-apparatuur en televisie te koppelen en te bedienen. Vergnes sprak ook van de on-now-PC: "De tv en radio ‘spelen’ direct als je ze aanzet. Bij de PC kost het soms enkele minuten voordat je ermee kunt werken. Dat vindt de consument onaangenaam."
Naar verwachting komen er vele alternatieven voor de PC op de markt, maar volgens Intel is dat niet noodzakelijkerwijs uitsluitend de NC. Zo biedt Nokia al een GSM-telefoon met mogelijkheden voor Internet. Ook de elektronica- en spelcomputerproducenten mengen zich op de online-markt en zullen apparaten geschikt maken voor TCP/IP-transport.