De kersverse topman van T-Systems, Lothar Pauly, wil dat zijn bedrijf de grens overgaat. Binnen vijf jaar komt 30 procent van de omzet van buiten Duitsland, luidt zijn doelstelling. En elk West-Europees filiaal dient een top drie-positie in te nemen. Ook Nederland!
Pauly (ex-Siemens) is de vorig jaar plotseling overleden Konrad Reiss opgevolgd als topman van T-Systems, de ict-dochter van Deutsche Telekom. Over zijn ambities is hij glashelder: in elk ‘target’-land in West-Europa moet het bedrijf tot de top drie van de marktpartijen behoren. De ict-dienstverlener opereert in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Groot-Brittannië, Benelux, Frankrijk, Spanje en Italië. Vooral bij dit laatste kwartet moet er nog veel gebeuren eer T-Systems daar een toppositie gaat innemen. Ter illustratie: slechts 15 procent van de omzet komt uit het buitenland; 85 procent van de revenuen is Duits-getint.
Voor de Nederlandse markt, waar T-Systems een bescheiden positie inneemt, lijkt een top drie-positie sowieso een luchtkasteel, tenzij de automatiseerder een grote overname doet of het aantal marktpartijen door een enorme consolidatieslag inkrimpt. Vorig jaar waren T-Systems en Atos Origin in gesprek over een overname, maar die onderhandelingen lopen inmiddels niet meer. Voorlopig zegt Pauly zijn plannen in Europa autonoom te willen verwezenlijken via het binnenhalen van grote uitbestedingscontracten. Aan nieuwe acquisities denkt hij pas wanneer T-Systems de overname van Gedas – de it-tak van het Volkswagen-concern – heeft verteerd, over zes tot negen maanden. “Een Beiers spreekwoord luidt: eet knoedels één voor één! Intussen blijven we zoeken naar mogelijke acquisities.”
Internationalisering
Onze groei is ambitieus, erkent hij. “Wij willen jaarlijks minimaal 5 procent groeien en onze huidige winstgevendheid minimaal behouden.” De firma investeert daarom in zijn wereldwijde dienstenmodel voor multinationals, zijn ip-netwerk voor de grootzakelijke markt en in offshore-vestigingen in Azië en Oost-Europa (“de prijsdruk blijft”). Pauly rekent het ook tot zijn taak om de telecommunicatietak van T-Systems duidelijker in de markt te zetten. “Daarmee onderscheiden wij ons van de concurrentie die de combinatie ‘it’ en ‘tc’ niet kennen of op veel kleinere schaal.”
Verder tracht T-Systems de ervaring die het heeft opgedaan in Duitsland met grote projecten over de grens te gelde te maken. Voor moederbedrijf Deutsche Telekom regelt het bijvoorbeeld de facturering via een billingcentrale. “Dit kunnen wij ook doen voor andere telco’s en nutsbedrijven,” aldus Pauly. Daarnaast denkt hij internationale opdrachten te kunnen verwerven voor business process outsourcings-taken als bancaire transactieverwerkingen, salarisadministraties en tolbetalingen.
Zie ook 'Tolsysteem te koop'
Cijfers
Bij T-Systems werken 51.000 mensen. De ict-dienstverlener draaide in 2004 een omzet van ruim dertien miljard euro. Hiervan komt negen miljard euro van it-werkzaamheden en ruim vier miljard euro van telecommunicatie-activiteiten (vooral carrierservices voor de grootzakelijke markt).