Telemedicine is het online bieden van medische diagnostiek, therapie, medicatie en monitoring. Het kan de druk op de gezondheidszorg verlichten. Een goed beleid is echter ver te zoeken.
Het slim toepassen van ict in de zorg is nog niet vergevorderd, ondanks het feit dat er al diverse projecten lopen. Het is zelfs nog maar een paar maanden geleden dat het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) het tarief voor een medisch consult via e-mail heeft vastgesteld.
Ict-adviseur Jan Vermeulen, die is gepromoveerd op het proefschrift ‘Langer zelfstandig wonen en hoe ICT daarbij kan helpen’, stelt dat er momenteel vele telemedicine-initiatieven zijn, maar dat een brede uitvoering ontbreekt. “Er gebeurt van alles. Maar het blijft bij kleine projecten, pilots, een grote uitrol komt maar niet van de grond.”
Het Nederlands Normalisatie-instituut bevestigt deze constatering in het vorige week donderdag in Delft gepresenteerde rapport ‘Verkenning Telemedicine’. Opsteller Saliha Lalout concludeert dat er behoefte is aan normalisatie omdat dat ‘kan bijdragen aan het op elkaar afstemmen van telemedicine-activiteiten’. “Bij de uitwerking van het onderwerp telemedicine moet rekening gehouden worden met bestaande standaarden, normen en andere initiatieven”, stelt Lalout in haar rapport. De grootste knelpunten hebben volgens haar te maken met de vergoedingenstructuur, de veiligheid (privacy) en onvoldoende afstemming tussen ict en zorg.
Volgens Jan Vermeulen is gebrek aan regie het grootste probleem. “Vele partijen moeten samenwerken: niet alleen zorgverleners, maar ook woningcorporaties. Iemand moet de lijnen uitzetten en de gemeente is daarvoor de aangewezen instantie. Die heeft de regierol gekregen in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, opvolger van de AWBZ.”
Netwerk
Volgens Jan Vermeulen moeten er meer services aangeboden worden aan veel meer gebruikers. Hij pleit voor een netwerkaanpak in plaats van losse toepassingen. Een open communicatieprotocol, zoals tcp/ip, is in zijn ogen onontbeerlijk. “Je hebt een stabiel netwerk nodig waarop allerlei medische en communicatieapparatuur, zowel bedraad als draadloos, merkonafhankelijk aangesloten kunnen worden.”
Ook Theo van der Ven, corporate information manager bij Royal Haskoning, wijst op het belang van een goede communicatie. De uitvinder van de chirurgenbril heeft een soort Esperanto ontwikkeld waarmee apparaten draadloos met elkaar kunnen samenwerken. Daarbij hoort een rfid-afstandsbediening die voor alle domotica gebruikt kan worden. Ongebruikt ziet deze eruit als een simpel stuk doorschijnend plastic, maar wanneer hij op een apparaat gericht wordt komen (dankzij de futuristische SGG PRIVA-LITE-technologie) een aantal dummy-proof functieknoppen tevoorschijn waarmee het betreffende apparaat bediend kan worden.
Er zijn ook projecten voor niet-chronische patiënten, bijvoorbeeld zwangere vrouwen. Dankzij een apparaat dat hun bloeddruk en de hartslag van het kind registreert hoeven zij niet wekenlang preventief in een ziekenhuis opgenomen te worden.