De it’er wil manager worden. Dat blijkt uit recent onderzoek. Ook consultant en systeembeheerder zijn gewilde functies. Toch zijn er genoeg it’ers die liever niet doorgroeien.
Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van ict-bemiddelingsbureau iSense Staffing, toont dat de functie van project- of it-manager veruit het populairst is. Van de ondervraagde consultants en architecten wil meer dan de helft doorgroeien naar zo’n functie. Bovendien zien ook bestaande managers zichzelf het liefst doorgroeien binnen het management. Op een gedeelde tweede plaats komen de functies van consultant en systeembeheerder.
Driekwart van de it’ers is op zoek naar een andere baan binnen de ict. Het zijn vooral programmeurs, helpdeskmedewerkers en architecten die rondkijken. Ook hier is voornamelijk de managersfunctie populair. Programmeurs willen ook wel softwarearchitect worden, architecten juist consultant en helpdeskmedewerkers graag systeembeheerder. In ieder geval zoeken maar weinig it’ers hun toekomst buiten de sector.
Klaarstomen
Om door te groeien moeten it’ers soms flink in de boeken duiken. Bij opleidingsinstelling BvO kloppen steeds meer ambitieuze it’ers aan voor bij- en omscholing. Directeur Rik Boelhouwer: “Er is veel vraag naar compacte, flexibele opleidingstrajecten waarmee cursisten zich kunnen voorbereiden op een andere functie in hun bedrijf. Dit gebeurt vaak in de avonduren of tijdens zogenoemde bootcamps, waarbij cursisten in korte tijd worden klaargestoomd tot bijvoorbeeld manager of testspecialist. Vanuit de werkgever komt hiervoor steeds meer budget beschikbaar. Er wordt nadrukkelijk ook gekeken naar de capaciteiten en wensen van de it’er zelf.”
Liever niet
Toch zijn er genoeg it’ers die niet zo nodig hoeven door te groeien naar een managersfunctie. Wilco Kasteleijn bijvoorbeeld, die zich vanaf zijn studie technische informatica in negen jaar tijd heeft ontwikkeld tot allround Java-specialist. “Carrière maken als it’er is best lastig, omdat je snel in functies komt die andere kwaliteiten vereisen. Veel mensen willen bijvoorbeeld projectmanager worden, zonder te beseffen dat zo’n functie een heel andere tak van sport is. Managers kunnen beter een bedrijfskundige dan een technische achtergrond hebben. Je voert vaak moeilijke gesprekken met klanten en medewerkers, terwijl ik als programmeur liever gewoon aan de oplossing werk.”
Sinds oktober 2005 werkt Kasteleijn bij Itude in Zeist. Het bedrijf biedt mogelijkheden voor scholing en doorgroei, al is het wat beperkter dan bij de grotere werkgevers waarvoor hij eerder werkte, IBM Research en Accenture. Er is een persoonlijk studiebudget beschikbaar waarmee hij naar trainingen of congressen kan gaan. Wilco streeft ernaar om binnen enkele jaren door te groeien naar softwarearchitect. “Dan ben je op een iets hoger abstractieniveau toch bezig met de materie zelf.”
Ook Lex van Roon voelt niet de drang om door te groeien tot manager. Na een carrière in de ict-consultancy is hij tegenwoordig systeem- en netwerkbeheerder bij hostingpartij LogLines in Almere. Veel van zijn kennis heeft hij in de praktijk opgedaan, met hulp van collega’s en mentors. “Een leuke functie heeft voor mij vooral te maken met een stimulerende werksfeer, de collega’s en de technische uitdaging. Ik vind het leuk om aan oplossingen te bouwen en zit niet te wachten op een functie zonder directe technische werkzaamheden.” Toch heeft Van Roon wel ambities: hij wil zich verder specialiseren in netwerkoplossingen. “Bijscholen daarvoor doe ik voornamelijk in mijn vrije tijd, maar het behalen van certificaten gaat via de baas.”
Gesplitste carrièrepaden
Bij opleidingscentrum CIBIT zijn het inderdaad niet alleen de managementopleidingen die storm lopen. Gert Florijn, managing consultant ICT: “Vooral de opleidingen tot softwarearchitect staan flink in de belangstelling. Hetzelfde geldt voor andere cursussen waarbij dieper wordt ingegaan op technische kennis en vaardigheden. Het zijn vaak it’ers die wel verder willen groeien, maar liever ook dicht bij de techniek willen blijven.” Collega Marco Frijlink vult aan: “In de opleidingenmarkt zie je daarom steeds meer gesplitste carrièrepaden, eentje voor de inhoudelijke verdieping, en een voor aankomende managers. Lang niet iedereen kiest automatisch het carrièrepad van de manager.”