In Nederland blijft het aantal vacatures voor banen in de ict maar groeien. Nergens anders in Europa is het (relatieve) aantal it-vacatures zo hoog als bij ons.
Met een forse toename van it-banen onderscheidt Nederland zich in positieve zin van de landen om ons heen. Dit blijkt uit recent onderzoek van vacaturebank Monsterboard.nl. De stijging is al vanaf augustus vorig jaar zichtbaar, na een kleine dip kort daarvoor. Het onderzoek werkt met indexcijfers. Stond de teller in de zomer van 2005 nog op 91, in de lente van 2006 was hij opgelopen naar 146. Ter vergelijking: die van Duitsland staat al maanden rond 108, en het Europees gemiddelde was in april 105. Vooral Noord-Nederland zou profiteren van de groei van it-banen.
Nog nooit lagen er in Nederland zoveel banen voor het oprapen. Michel van Schie, woordvoerder van it-branchevereniging ICT~Office, ziet vooral een toenemend tekort aan hbo- en academisch geschoold personeel. Hij schrijft de krapte op de markt onder meer toe aan de beperkte instroom van studenten en de groeiende uitstroom van oudere it’ers. Studenten vinden de it vaak niet sexy genoeg, terwijl aan de andere kant de vergrijzing toeslaat. De krapte is volgens hem dan ook een trend die de komende jaren verder zal toenemen.
Van Schie ziet dat de informatietechnologiebranche sneller groeit dan andere branches in Nederland. “De groei vindt plaats over de hele linie, van kleine it-dienstverleners tot grote softwareontwikkelaars.” Vorig jaar bedroeg de totale omzet van de Nederlandse ict-sector maar liefst 29 miljard euro. Deze stijging van 4,2 procent ten opzichte 2004 was aanzienlijk groter dan het Nederlands gemiddelde.
Flexibeler
Vraag is natuurlijk hoe het kan dat de Nederlandse it-sector relatief meer vacatures kent dan de rest van Europa. Peter Vermeulen van onderzoeksbureau IDC wijst op het verschil in dienstbetrekking. “In Nederland komen veel minder vaste arbeidscontracten voor dan elders in Europa. Een groot deel van de it’ers werkt immers gedetacheerd of via een uitzendbureau. Hierdoor kan flexibeler worden ingespeeld op ontwikkelingen in de markt. Op deze manier verloren relatief meer Nederlanders zes jaar geleden hun baan. Maar nu het tij is gekeerd en de markt weer groeit, plukken wij er als eerste in Europa weer de vruchten van.”
Van Schie zoekt de verklaring meer in de inhoud. “De kracht van Nederlandse it-ondernemingen zit ‘m in de toepassingsgerichtheid. Die is veel sterker ontwikkeld dan in het buitenland. Ook vindt er veel innovatie plaats. Dat wordt ook wel gestimuleerd door overheidsbeleid met het Innovatieplatform, de kennisvouchers enzovoort. Maar het mag best nog wat meer. Als er meer geïnvesteerd wordt in ict, zal Nederland nog innovatiever worden.”
In andere landen is het een stuk slechter gesteld met de informatietechnologie. In Groot-Brittannië bijvoorbeeld, zet de slappe it-markt zelfs een negatieve stempel op de algemene prestaties van de economie. In Duitsland loopt het evenmin storm met de it-werkgelegenheid, ondanks hun Bavaria Valley en andere vergelijkingen met het Amerikaanse Silicon Valley. Ook in Zuid-Europa wordt nog niet gejuicht. Vermeulen: “Nu hun economieën langzaam maar zeker opener worden, kampen de Zuid-Europese markten met de gevolgen van globalisering waar Nederland al jaren geleden mee te maken kreeg.”
Azië
Dat de laatste jaren veel it-werk wordt uitbesteed over de grens, verontrust Van Schie niet. “Met outsourcing of offshoring zal lang niet alle werkgelegenheid naar India verdwijnen. Het pure programmeerwerk en de ontwikkeling van standaardsoftware misschien wel, maar er zal altijd een flinke hoeveelheid werk in Nederland achterblijven. Kennis van de Nederlandse markt, bedrijfsspecifieke applicaties en systeemanalyses zijn zaken die nooit op afstand geregeld kunnen worden. Daar blijven in Nederland gewoon goede mensen voor nodig. En als we die in Nederland niet genoeg kunnen vinden, halen we ze desnoods uit het buitenland.”
Peter Vermeulen van IDC deelt die mening niet. “In principe kan op termijn alle it-werk wegtrekken naar Zuidoost-Azië. Nu al gebeurt veel Research and Development niet meer in Nederland. Kijk maar naar een international als Philips die veel R&D in het buitenland verricht. Nederland zal zich moeten blijven aanpassen aan deze veranderende situatie.”
Zo’n vaart zal het voorlopig niet lopen. In vergelijking met Europa doet Nederland het bovengemiddeld en iedereen is het er wel over eens dat de groei de komende tijd zal aanhouden.
tja.. Behalve als je een tandem (non-stop-processes) specialist/consultant bent en in Noord nederland (Groningen/Drenthe) wilt werken….. En je hebt geen HBO diploma, maar wel een MBO+/HBO niveau opgebouwd. Dan ben je te specialistisch… De bereidheid om ergens anders in te bekwamen en de nieuwsgierigheid naar andere takken van sport binnen de IT zijn er zeker. Wanneer iemand op dit gebied opties voor me weet.. graag!!