Processoren met meer chipkernen (multicore) zijn – met dualcore voorop – aan een marktbrede opmars begonnen. Struikelblok is oude licentiemodellen die per processor en nu ‘dus’ per core factureren. Oracle doet weer water bij de wijn.
Softwarereus Oracle heeft net voor Kerst zijn licentieschema’s aangepast voor dual- en multicore chips. Het erkent daarmee het toenemende gebruik van dergelijke chips, maar houdt nog altijd vast aan facturering per core.
Bovendien erkent de databaseproducent het belang van multicore wel in verschillende mate voor verschillende processorplatformen. Zo geldt de vorige maand gelanceerde achtkern UltraSparc T1 (codenaam Niagara) van Sun Microsystems als 0,25 processor per core. Dualcore x86-processoren van Intel en AMD gelden als 0,5 per core. IBM’s Power-chip wordt gefactureerd als 0,75 processor per core.
Overige
Hiernaast bestaan er nog de dualcore-uitvoering van Suns reguliere UltraSparc en de dualcore-variant van HP’s eigen PA-Risc processor. Laatstgenoemde wordt, net zoals de Alpha-processor van Compaq (oorspronkelijk Digital, DEC) op termijn uitgefaseerd ten gunste van de 64-bit Itanium van Intel.
De dualcore-uitvoering (codenaam Montecito) van die processor is vlak voor de jaarwisseling uitgekomen, maar de massaproductie moet nog op gang komen. Eerder had serverproducent HP voor zijn eigen machines al twee Itaniums gecombineerd op één processorinsteekmodule, wat echter niet geldt als dualcore.
Andere kosten
Terwijl Oracle blijft rekenen per core hebben concurrenten als IBM, Microsoft en BEA Systems allang aangekondigd per processorvoet (socket) te rekenen. In alle gevallen kunnen er echter nog andere softwarekosten komen, zoals licenties per client (client access licenses, CAL’s) of per gebruiker.Oracle heeft al eerder aanpassingen voor multicore processoren doorgevoerd in zijn softwarelicenties, maar toen in relatief lichte mate.
Computable meldde in juli vorig jaar dat Oracle elke chipkern voortaan niet meer als één, maar als driekwart processor zou rekenen. Daarbij werd er echter naar boven afgerond op hele getallen.Een dualcore processor kwam dus via anderhalf uit op twee, pas bij een tweeweg server met dualcore begint het prijsvoordeel (vier keer 0,75 is drie). De softwareleverancier hanteerde al wel een uitzondering voor servers met slechts één dualcore-processor; die geldt als één chip.