Van de moderne werknemer wordt verwacht dat hij overal en altijd bereikbaar is. Een vaste telefoon, een mobiele telefoon, e-mail, chat, een pda: volgens Sage Research beschikt de gemiddelde kennisweker al snel over 6,4 devices. Maar… er zit een addertje onder het gras. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk ook dat werknemers hier niet onverdeeld gelukkig mee zijn en dat de bereikbaarheid omgekeerd evenredig is met het aantal communicatiemiddelen dat iemand tot zijn beschikking heeft. Zo mislukt meer dan een derde van de eerste pogingen om iemand te bereiken. Vaak zijn er minimaal drie telefoontjes en een bevestigingsmail nodig om een afspraak te plannen.
Resellers moeten hun klanten helpen om hier een efficiëntieslag in te maken. Bij de meeste bedrijven kan de communicatie veel beter worden geïntegreerd in de bedrijfsprocessen. Zo is het al mogelijk om communicatie te laten aansluiten bij de persoonlijke bereikbaarheid van de ontvanger: de verzender kan zien of de persoon die hij wil spreken telefonisch bereikbaar is of dat hij het beter via e-mail of instant messaging kan proberen. Op die manier kunnen werknemers niet alleen veel tijd besparen, het scheelt ze ook veel ergernis.
Het tonen van de beschikbaarheidsstatus van de ontvanger is nog maar een eerste stap in de integratie van verschillende communicatievormen. Ook applicaties worden in de toekomst steeds vaker geïntegreerd, waardoor weer geheel nieuwe applicaties ontstaan. Het bedrijfsleven ziet natuurlijk al snel door de bomen het bos niet meer. En dat is lastig, want iedere branche is anders en ieder bedrijf gaat weer op een andere manier met communicatie om. En daar ligt precies uw rol: onderken de technische mogelijkheden en stem ze af op de situatie van uw klant, zodat hij met minder communicatiemiddelen toch beter bereikbaar is.
Rob van Scheijndel
Business Development Manager Unified Communications bij Cisco Systems