De wiskundige Claude Shannon is 27 februari op 84-jarige leeftijd overleden. Shannon is de grondlegger van communicatienetwerken.
Beroemd is het in 1948 gepubliceerde artikel ‘The Mathematical Theory of Communication’ van de hand van de wiskundige Claude Shannon die op dat moment werkte op het vermaarde Bell Labs. Hij werkte daar overigens van 1941 tot 1972.
Shannon presenteerde in 1948 een nieuwe kijk op communicatie, gebaseerd op binaire code. Hij begreep dat reeksen van enen en nullen te gebruiken zijn om woorden, geluiden en beelden te representeren. Hij zette een serie formules neer die beschrijven hoe bits via telefoonlijnen betrouwbaar zijn te transporteren; wat een communicatiekanaal wel en niet kan doen. Shannon bedacht manieren om de doelmatigheid van het transport te meten en mogelijke storingen voor te zijn.
"Hij is een van de grote mannen van de vorige eeuw", reageert Neil Sloane in een lokale krant van Newark (The Star-Ledger). Sloane, eveneens werkzaam bij AT&T, heeft meegewerkt aan de verzamelde werken van Shannon. "Zonder hem zou geen van de dingen die we nu kennen, bestaan. De hele digitale revolutie begon met hem", aldus Sloane.
Shannon is eveneens beroemd geworden door een elektronische muis te maken die zichzelf leerde zijn weg door een labyrint te vinden. Hij deed deze proef om aan te tonen dat computerkracht ook voor andere zaken dan rekenwerk is te gebruiken.
Begin jaren vijftig heeft Shannon zich ook diepgaand bezig gehouden met automatisering van het edele schaakspel. Hij bedacht methoden waarlangs een machine een partijtje schaak kan spelen en heeft aldus aan de wieg gestaan van de eerste schaakcomputers.
Veel (oud)-medewerkers van het Bell Labs zullen zich een Shannon herinneren die van tijd tot tijd zich op een eenwieler door het gebouw verplaatste, somtijds tegelijkertijd jonglerend met kegels.