Ict-dienstverlener Logica schat zijn kansen om onderaannemer te worden van beveiligingopdrachten voor het Europese navigatiesatellietprogramma Galileo hoog in. Dat zegt Stuart Martin, directeur van de ruimtevaarttak van het bedrijf. Martin denkt dat de dienstverlener door ervaring met eerdere opdrachten voor Europese satellietprojecten een voorsprong heeft op de concurrentie.
Logica greep eerder naast een opdracht voor Galileo ter waarde van 85 miljoen euro. Het hoofdaannemerschap voor advies, ontwikkeling, testen en het in de lucht houden van de software achter de Galileo-satellieten werd gegund aan concurrent ThalesAleniaSpace.
Daarop boog het management van Logica zich over de voortgang van andere aanbestedingen bij Galileo. De uitkomst is dat de dienstverlener zich niet terugtrekt uit lopende aanbestedingen.
Martin: ‘De gunning van de opdracht voor het hoofdaannemerschap was een nek aan nekrace. We grepen naast de opdracht doordat de Europese Commissie denkt dat onze concurrent op dat gebied de betere papieren heeft.’
Beveiliging
Logica dingt mee om onderaannemer te worden voor het onderhoud en de verdere ontwikkeling van beveiligingssoftware, algoritmes en het beveiligingssysteem dat de satellieten op veilige afstand van elkaar houdt. In de tweede helft van 2010 beslist Europa aan wie die opdrachten met een waarde van 130 miljoen euro worden gegund.
Martin: ‘Onze focus ligt op het grondstation. Wij zijn vooral sterk in de verwerking van de enorme hoeveelheid data die satellieten naar de aarde sturen en de beveiliging van die informatie.’
In 2006 won het bedrijf drie contracten voor Galileo. Het gaat om encryptie van informatie die de satellieten terugsturen naar de aarde. De opdracht heeft een waarde van twintig miljoen euro. Voor testsatellieten ontwikkelde en beheerde Logica een aantal cryptografische sleutels die door een reeks van beveiligingsmodules binnen Galileo zowel op de grond als aan boord van de satellieten gebruikt worden. Het bedrijf hoopt die klus op te schalen naar de vloot van ongeveer dertig Europese navigatiesatellieten die uiteindelijk de lucht in moeten gaan.
Logica Space
Logica is sinds 1999 betrokken bij het Galileo-project. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen voor ongeveer zeventig miljoen euro aan omzet behaald uit opdrachten voor dat ruimtevaartproject. De dienstverlener wil niet zeggen of de ruimtevaarttak winstgevend is.
Logica heeft al ruim dertig jaar lang een tak die zich op ruimtevaart richt. Bij Logica Space werken verspreid over vestigingen in Engeland, Nederland en Duitsland ongeveer driehonderd mensen. Wereldwijd werken er ongeveer 39.000 mensen bij de dienstverlener.