Google introduceert Ocean in Google Earth, een nieuwe functie van Google Earth die gebruikers in staat stelt om onder het wateroppervlak te duiken, het onderzeegebied in 3D te verkennen en informatie over de oceaan te raadplegen die is bijgedragen door oceanologen.
De oceanen beslaan meer dan 70% van de oppervlakte van onze planeet en bevatten 80% van al het leven op aarde. Desondanks is nog maar 5% van dit gebied door mensen verkend. Ocean in Google Earth combineert informatie over het onderzeegebied met informatie van experts zodat gebruikers een aantal van de moeilijkst bereikbare delen van de wereld kunnen verkennen. Virtuele reizigers kunnen rond onderwatervulkanen zwemmen, video´s over exotisch zeeleven bekijken, informatie over scheepswrakken in hun nabijheid raadplegen en foto’s en video’s van hun favoriete surf- en duiklocaties bijdragen.
De Ocean-functie is beschikbaar in de laatste versie van Google Earth. Gebruikers die op de oceaan inzoomen krijgen een dynamisch wateroppervlak te zien. Door onder dit oppervlak te duiken, kunnen ze driedimensionale onderzeegebieden verkennen, met inbegrip van de Midden-Atlantische Rug, ’s werelds langste onderzeese bergketen, die 50.000 kilometer beslaat. Daarnaast biedt de functie 20 contentlagen met informatie die is bijgedragen door ’s werelds meest gerenommeerde wetenschappers, onderzoekers en oceaanverkenners. Beschikbare lagen zijn onder meer:
De laag "Explore the Ocean" biedt foto´s en video´s over speciale oceaanlocaties overal ter wereld die zijn bijgedragen door meer dan 80 personen en organisaties uit alle delen van de wereld.
De Marine Protected Areas-laag bevat informatie over het Grote Barrièrerif van Australië.
Via Animal Tracking kunnen gebruikers zeedieren volgen die een zendertje hebben.
De lagen Dead Zones, Seafood Watch en Fish to Eat bieden informatie over de schadelijke invloed van overbevissing en de manieren waarop je kunt helpen met het beschermen van het zeeleven.
De laag Cousteau Ocean World biedt video´s uit de archieven van de beroemde oceaanverkenner Jacques Cousteau, met inbegrip van nog nooit eerder vertoonde beelden van historische oceaanexpedities.
De nieuwe functie is ontwikkeld in nauwe samenwerking met oceanografe en vaste verkenner van de National Geographic Society, Sylvia Earle, en een adviesraad van toonaangevende oceaanbeschermers en wetenschappers:
"Ik kan me geen effectievere manier voorstellen om bewustwording van het belang van de oceanen van onze planeet te creëren dan Ocean in Google Earth," aldus Sylvia Earle. "Voor het eerst kan iedereen, van nieuwsgierige kind tot serieuze wetenschapper, de hele wereld met op een nieuwe manier bekijken. Google Earth wekt het blauwe deel van de planeet tot leven en laat de vele manieren zien waarop land, water, atmosfeer en ecosystemen aan elkaar zijn gekoppeld. Door zich onder te dompelen in de wateren van deze wereld zullen mensen vele verassende momenten beleven bij het ontdekken van nieuwe patronen en samenhangen"
"Met de nieuwste versie van Google Earth kunt u niet alleen inzoomen op dat gedeelte van onze aarde dat u gedetailleerder wilt bekijken maar nu ook in de oceaan duiken die bijna driekwart van de planeet beslaat en nieuwe wonderen ontdekken die nog niet toegankelijk waren in eerdere versies van deze magische ervaring", zei Al Gore vanmiddag bij het lanceringsevenement in San Francisco. "Met de nieuwe functie om historisch beeldmateriaal te bekijken kunt u terug in de tijd gaan en zien in welk ongelooflijk tempo de aarde verandert – grotendeels door de invloed van mensen. U kunt bijvoorbeeld beeld voor beeld het smelten van de grootste gletsjer in het Glacier National Park, de Grinnell-gletsjer, in het afgelopen decennium bekijken."
"In dicussies over de klimaatverandering worden de oceanen vaak over het hoofd gezien, ondanks het feit dat ze een integraal onderdeel uitmaken van het probleem", aldus Eric Schmidt, CEO van Google. "Het verlies van biodiversiteit in de komende twintig tot dertig jaar is ruwweg te vergelijken met het verlies van een heel regenwoud in de Amazone. We merken dit niet op omdat we het niet zien. De lancering van Goolge Earth 5.0 is daarom ook zo belangrijk – het geeft ons een kans om ieders perspectief te veranderen."
Overige nieuwe functies in Google Earth 5.0
Naast de functie Ocean hebben we hard gewerkt aan de introductie van andere nuttige functies voor gebruikers van Google Earth. Dit zijn onder meer:
Reizen door de tijd: gebruikers kunnen naar het verleden reizen en zien hoe bepaalde locaties waarvoor historische satellietbeelden beschikbaar zijn in de loop der tijd zijn veranderd. Zo kun je de bouw van de Duitse voetbalstadia in aanloop naar het WK van 2006 volgen, gadeslaan hoe het meer van Tsjaad langzaam maar zeker in een woestijn verandert, en het ijs van de Grinnell-gletsjer in Montana in de loop der tijd zien smelten.
Mars 3D: de nieuwste halte op Google’s virtuele rondreis door de ruimte. Gebruikers kunnen met een klik op de knop naar Mars reizen, 3D-terrein bekijken en beeldmateriaal in hoge resolutie.
Rondreizen: gebruikers kunnen rondreizen maken op basis van beelden en inhoud in Google en deze van gesproken commentaar voorzien.
GPS-tracking: gebruikers kunnen tracks van GPS-apparaten naar Google Earth uploaden om op eenvoudige wijze marathon-, wandel- en fietsroutes te visualiseren en vast te leggen.
Google Earth 5.0 is nu beschikbaar in 40 talen (voorheen 26):
Engels (VS), Engels (VK), Frans, Italiaans, Duits, Spaans (Spanje), Spaans (Latijns-Amerika), Nederlands, Vereenvoudigd Chinees, Traditioneel Chinees, Japans, Koreaans, Portugees (Brazilië), Russisch, Pools, Turks, Thai, Arabisch, Zweeds, Fins, Deens, Portugees (Portugal), Roemeens, Hongaars, Hebreeuws, Indonesisch, Tsjechisch, Grieks, Noors, Vietnamees, Bulgaars, Kroaats, Litouws, Slowaaks, Fillipijns, Sloveens, Servisch, Catalaans, Lets, Oekraïens en Hindi.
Het enige dat u hoeft te doen om Ocean in Google Earth te bekijken, is de laatste versie (5.0) van Google Earth downloaden: http://earth.google.nl