Serverleveranciers storten zich gretig op het pad naar ‘open’ opslag. Het gaat hier om opslagsystemen die onafhankelijk van servers opereren en die vanaf verschillende besturingssystemen zijn te benaderen. Computerfabrikant Compaq volgt zijn concurrenten en onthulde vorige week eigen producten voor netwerk-opslag.
Het bedrijf streeft naar een breed bereik en heeft dan ook zowel SAN- (storage area network) als NAS-systemen (network attached storage) gelanceerd. Bij het SAN-concept is de opslag nagenoeg geheel gescheiden van de servers, terwijl een standaard netwerk beide infrastructuur-elementen verbindt. Bij NAS is de opslag verbonden aan toegewijde machines (appliances) die ook dienst doen als opslag-toegangspoort voor andere servers.
Moeilijk
"De mentaliteit voor SAN-systemen is bij het grootste deel van de markt wel doorgedrongen. Maar het implementeren ervan is erg moeilijk. Daarom komen wij nu ook met NAS-systemen. Die zijn veel makkelijker én goedkoper dan SAN-systemen. De behoefte voor NAS is echter nog niet voor iedereen duidelijk", zegt Patrick Lelorieux, vice-president van Compaqs Emea (Europa, Midden-Oosten en Afrika) serverdivisie.
Hij meent dat de reden voor deze discrepantie schuilt in het feit dat SAN tot op heden vooral is aangeprezen door de grote opslagleveranciers, waaronder EMC. Ondertussen werd NAS gesteund door een handjevol kleinere bedrijven. De topman meent dat de steun van Compaq hier verandering in brengt. "Wij gaan de komende drie maanden klanten overtuigen van de voordelen van NAS."
Langzaam
"De groei van de opslagmarkt drijft nu op twee factoren: consolidatie en specialisatie. Die eerste reden heeft het afgelopen jaar sneller terrein gewonnen dan we hadden gedacht. Het gebruik van gespecialiseerde opslagmachines (NAS) is echter langzamer op gang gekomen dan verwacht." Tegen het einde van dit jaar zal de specialisatie-trend op gang komen, voorspelt Lelorieux. "Dan zal de markt de voordelen inzien van taakspecifieke servers."
Hij ziet geen problemen in de mogelijke overlap tussen de twee opslag-concepten. "Maar het is wel lastig om NAS te positioneren als een zelfstandige oplossing én als een opstap naar een volledig SAN." Die laatstgenoemde IT-omgeving is echter niet voor alle gebruikers weggelegd, aldus de Compaq-president. Een SAN is met name interessant voor grote klanten die eigen IT-expertise in huis hebben. "Bovendien is NAS bedoeld als een volumeproduct en een SAN voorlopig nog niet. De komende twee tot drie jaar is het prijsverschil simpelweg veel te groot."
Omzet
Compaq wil met deze nieuwe producten echter vooral vaart zetten achter zijn divisie voor opslagsystemen. Het bedrijf rapporteerde eind vorige maand zijn financiële resultaten voor het tweede kwartaal van dit jaar. Uit die cijfers bleek dat de omzet van de opslagdivisie (1,2 miljard dollar) gelijk is gebleven vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
Tegelijkertijd vond er een forse groei plaats van de totale opslagmarkt, zowel voor interne systemen (geïntegreerd met servers) als voor externe apparaten. Volgens Lelorieux is het verschil tussen Compaq en de markt niet te wijten aan slechte prestaties van zijn bedrijf. "De prijzen voor opslagsystemen dalen sterk, dus gaan we er relatief op achteruit. Bovendien is onze omzet uit serversystemen, die geïntegreerde opslag hebben, wel gestegen."
Toch erkent de Compaq-topman dat de concurrentie fel is. Hij noemt serverspecialist Network Appliance en computerfabrikanten Hewlett-Packard (HP) en IBM als voornaamste tegenstanders. Lelorieux benadrukt ten opzichte van de eerstgenoemde concurrent het lagere prijsspectrum van Compaqs nieuwe NAS-producten, die draaien op Windows 2000. "Network Appliance is voornamelijk voor Unix-infrastructuren." Overigens gebruikt die IT-leverancier de Alpha-processors van Compaq voor zijn taakspecifieke servers.
Ten opzichte van HP en IBM probeert Compaq zich te onderscheiden door uitgebreide beheermogelijkheden. "Bovendien hebben wij een groot klantenbestand", zegt Lelorieux, waarmee hij aangeeft vooral op huidige gebruikers van Compaq-systemen te mikken.