Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Jantje lacht, Jantje huilt… Lucent verliest… Bestaat reïncarnatie ….
Jantje lacht, Jantje huilt…
…terwijl de pers, open source-voorstanders en andere it’ers zich druk maken over de SCO-versus-IBM-en-Linux-rel gooit Gartner olie op het vuur. De marktkenners van het onderzoeksbureau adviseren bedrijven namelijk even de boot af te houden wat betreft implementatie of gebruik van Linux. Migratie naar Unix-variant BSD of Windows moet in het achterhoofd gehouden worden. Een tijdje terug meldde Gartner nog dat SCO weliswaar serieus was, maar dat de bedreiging niet bepaald dichtbij is. SCO claimt nu ook auteursrechten, maar de rechtszaak die dit – en de andere claims – moet bevestigen laat mogelijk nog jaren op zich wachten. Het zijdelings betrokken Microsoft citeert sinds enige tijd graag Gartner, dat (tevens) stelt dat Linux nog lang niet geschikt is voor de desktop. Daarbij ‘vergeet’ het even dat het onderzoeksbureau enkele jaren terug nog stelde dat het nieuwe Windows NT niet geschikt was voor servergebruik. Maar dat was terecht, toen. Ach, de tijd zal het leren.
Lucent verliest…
… en doet een gooi naar een nieuw soort record. De Amerikaanse fabrikant van telecomapparatuur draait al dertien kwartalen op rij verlies en meldde vorige week voor de derde keer op rij dat hij zijn terugkeer naar winstgevendheid uitstelt. Achttien maanden terug hield de voormalige beurslieveling analisten voor in september 2002 dit punt te bereiken. Drie maanden later stelde het dit uit tot later in zijn financiële boekjaar 2003. Dit keer gaf het aan ergens in 2004 weer winst te zullen maken. Het is nog steeds hommeles bij de toeleveranciers van telecombedrijven. Lucent zag zijn omzet over het derde financiële kwartaal, dat liep van april tot juli, met 18 procent teruglopen van 2,4 miljard dollar in het tweede kwartaal naar 1,9 miljard nu. Ook andere fabrikanten van telecomsystemen zien de verkoop teruglopen, zij het minder hard. Nortel meldde vorige week dat zijn omzet vergeleken met het vorige kwartaal met 3 procent gedaald is van 2,8 miljard dollar naar 2,3 miljard. De Canadese fabrikant geeft geen enkele voorspelling voor de toekomst af. Alcatel-ceo Serge Tchuruk was begin dit jaar al pessimistisch toen hij voorspelde dat de verkoop aan telefoonbedrijven met meer dan 15 procent zou krimpen.
Bestaat reïncarnatie …
… misschien: nog een half jaar wachten en Napster, de beruchte data-uitwisseldienst op internet, staat op uit het graf. De wederopstanding is te danken aan Chris Gorogs, directeur van Roxio, de verzelfstandigde cd-brandsoftwaretak van hardwarefabrikant Adaptec. Hij telde in november vijf miljoen dollar neer voor het vlak daarvoor failliet verklaarde Napster. De Riaa, een Amerikaans consortium van platenmaatschappijen, begon eind jaren negentig een kruistocht tegen Napster. De muziekdienst had op het hoogtepunt 57 miljoen gebruikers, die onderling vooral muziekbestanden uitwisselden. Een rechter verbood begin 2001 de uitwisseldienst van bestanden waarop kopierechten rustten, waarna het gebruik van Napster al snel begon te slinken. Napster 2 geeft toegang tot een half miljoen liedjes. Roxio heeft zich tegen nieuwe rechtszaken ingedekt door afspraken te maken met de vijf grootste platenlabels en enkele van de grootste onafhankelijke distributeurs. Napster komt er voorlopig alleen voor Windows-gebruikers. Een ander nadeel: het is alleen voor betalende gebruikers. De vraag is hoe lang deze wederopstanding gaat duren.< BR>