Vifka OPS en Vifka Telecommunicatie gaan door met de Vereniging Informatie- en Communicatietechnologie Nederland. Daarmee behoort de naam Vifka voorgoed tot het verleden. Of de vereniging de concurrentie aan zal gaan met Fenit is vooralsnog onduidelijk.
Op een speciaal bijeengeroepen algemene ledenvergadering stemden de ongeveer honderd aanwezige leden van de in totaal circa driehonderd lidondernemingen nogmaals in met de integrale opzet van de Vereniging ICT Nederland. Voor Fenit vormde die opzet het struikelblok, waarna de IT-branchevereniging kortgeleden eenzijdig uit het samenwerkingsverband stapte. Fenit ziet meer in een federale structuur waarbij de afzonderlijke verenigingen blijven bestaan. Bij de integrale opzet worden de verenigingen opgeheven en zal een sectorgerichte benadering worden aangehouden. Op de ledenvergadering is besloten dat de Vereniging ICT Nederland drie sectoren kent: ICT OPS (de kantoortak), ICT Telecommunicatie en ICT Informatietechnologie.
Leven
Tijdens de algemene vergadering is ook een nieuw bestuur geïnstalleerd. De twee opengevallen plaatsen, die vanuit Fenit werden ingenomen door Fenit-voorzitter H. Broeders en C. Ouwinga, zijn ingenomen door P.H. Ottevanger van Toshiba en H. Kroesen van Infoproducts. Zij vertegenwoordigen de IT-sector in het bestuur. Volgens Esther Krijnen, marketing-communicatiemanager van de Vereniging ICT, is Fenit statutair gezien nog steeds lid van de Vereniging ICT Nederland. "Wij gaan er vooralsnog van uit dat ze toch mee doen. Het bestuur onderneemt nog een poging de breuk met Fenit te lijmen. Maar als ze bij hun weigering blijven, zullen we de specifieke IT-activiteiten nieuw leven moeten inblazen." De nieuwe vereniging is verantwoordelijk voor generieke taken als Cao-onderhandelingen, milieuzaken en beursactiviteiten, omdat deze activiteiten al door de ‘oude’ Vifka werden uitgevoerd in haar rol als werkgeversorganisatie.
Harmonie
Henk Broeders, voorzitter van Fenit, verbaast zich over de uitspraak dat Fenit statutair gezien nog lid zou zijn van de Vereniging ICT. "Wij zijn nooit lid geweest, omdat de vereniging nog niet formeel was opgericht. Wel hebben we samengewerkt met Vifka en na ledenberaad is deze samenwerking opgezegd." Ook van een lijmpoging is hem niets bekend. "Het Fenit-bestuur heeft een brief ontvangen van de Vereniging ICT met het voorstel om op een evenwichtige manier uit elkaar te gaan. Dat is ook ons uitgangspunt: in harmonie uit elkaar gaan, waarbij Fenit weer de rol van belangenbehartiger voor de IT-sector speelt zoals het altijd al gedaan heeft. Maar mocht het zo zijn dat de Vereniging ICT ook deze rol op zich wil nemen, dan zullen we de concurrentie niet uit de weg gaan."
Negeren
Uit dit soort tegenstrijdigheden komt duidelijk naar voren dat Fenit en Vifka, ondanks de jarenlange voorbereidingstijd, niet echt tot elkaar gekomen zijn. Dat blijkt ook uit de opmerking van Henk Broeders dat het Fenit nog steeds niet duidelijk is waarom Vifka zo sterk aan die integrale opzet is blijven hangen. "De bedoeling was om in samenwerking met Fenit een juridische structuur te vinden voor het omvormen van de Vereniging Vifka tot een Vereniging ICT Nederland. Wij gaven in een vroeg stadium aan dat wij alleen mee zouden doen als onze identiteit gewaarborgd zou blijven via een federatief verenigingsverband. Vifka OPS en met name Vifka Telecommunicatie negeerden ons standpunt en hebben de integrale opzet er doorheen gedrukt."
"De meeste Fenit-leden zijn voor een federatieve opzet. Zij voelen zich dan ook niet serieus genomen door de Vifka-organisaties", merkt Broeders op. Een aparte groep vormen echter de Fenit-leden die ook lid zijn van de Vereniging ICT Nederland. Dit zijn de bedrijven die vroeger lid waren van Vifka Informatica, de vereniging die later Fenit vormde samen met de toenmalige software-branchevereniging Cosso. Voor hen geldt een Cao-belang en daarin laten zij zich bijstaan door de Vereniging ICT. Toshiba en Infoproducts, vertegenwoordigen nu echter in plaats van Fenit de IT-sector in de Vereniging ICT. "Kennelijk zien zij meer in de integrale benadering. Mochten Fenit en de Vereniging ICT concurrenten worden, dan zullen ze toch moeten overwegen van welke vereniging ze lid willen blijven", constateert Broeders.