Microsoft toonde ontwikkelaars op zijn Teched 2004-bijeenkomst technologieën en plannen voor zijn diverse productlijnen. Jonathan Murray, cto voor Microsoft Emea, belichtte er de Windows-differentiatie.
|
Eerstgenoemde slaat op functiegerichte Windows-uitvoeringen, zoals die voor webservers en opslagapparaten. Het tweede heeft betrekking op industriegerichte, gecombineerde pakketten zoals de Small Business Server of ISA Server. Dat is respectievelijk Windows met een reeks voorgeconfigureerde Microsoft-applicaties voor het mkb, en specifieke pc-servermodellen met Microsofts firewall ISA Server (Internet Security and Acceleration).
Het is nog altijd onbekend wanneer de nieuwe versie van ISA op de markt verschijnt. Waarschijnlijk nog dit jaar, aangezien Microsoft hem al de titel ISA Server 2004 heeft gegeven. Die software zal niet los verkrijgbaar zijn voor gebruikers om zelf te installeren. Microsoft slaat voor ISA de handen ineen met computerleveranciers als HP, die computermodellen kant en klaar met die firewall leveren. De nieuwe ISA-versie biedt onder meer als verbetering de mogelijkheid van automatische quarantaine zodra ‘nieuwe’ pc’s zich aanmelden op een netwerk. Dit moet besmetting door virussen en wormen via letterlijk binnengedragen computers voorkomen.
‘Persoonlijkheid’
Cto Murray vertelt dat de differentiatie van Windows zal veranderen zodra de volgende generatie, codenaam Longhorn, van dat besturingssysteem er is. Dat is naar verwachting echter pas in 2006. “We werken dan met dezelfde code, die verschillende ‘persoonlijkheden’ krijgt.”
“Nu hebben we weliswaar al een en dezelfde NT-kernel voor al onze Windows-varianten, maar de client en servers worden nog gemaakt op basis van verschillende ‘code-stromen’ (codestreams). Hoe meer varianten je hebt, hoe groter de complexiteit voor ontwikkelaars.” Murray praat niet alleen over Microsofts eigen programmeurs, maar ook over makers van applicaties.
“De ‘persoonlijkheid’ van Windows past zich dan aan de omstandigheden aan. Dat kan bijvoorbeeld al bij de installatie van het besturingssysteem, maar ook wanneer je een laptop in een docking station stopt.” Dit moet gebruikers onder meer een naadloze overgang tussen verschillende netwerken geven, aldus de Microsoft-topman.
Hpc en Visual Studio
Hij wijst ook op Microsofts recente bevestiging van berichten over een Windows-uitvoering voor zware rekenklussen (high performance computing, hpc). Murray erkent dat dat nu voornamelijk bestaat uit het toevoegen van het mpi-protocol en enkele optimalisaties voor geclusterde serveromgevingen. “We doen nu nog niet zo veel in de wetenschappelijke wereld, maar dat willen we veranderen.” Dit omvat meer dan alleen het bieden van een Windows-variant, maar omvat ook databankprojecten voor wetenschappelijke doeleinden.
“Bovendien heeft hpc ook overlap in de zakelijke wereld; daar wordt het in toenemende mate gebruikt. IBM doet het momenteel goed in hpc, vooral met speciale hardware, zoals de Bluegene-machine. Het is echter moeilijk daar applicaties voor te ontwikkelen. De meeste software voor hpc is daarom erg niche-gericht”, stelt de Microsoft-cto. Hij prijs daarom de eigen Windows-aanpak aan, waardoor programmeurs gebruiksvriendelijke hulpmiddelen als Microsofts Visual Studio kunnen gebruiken. Bovendien moet hierdoor hergebruik van componenten en daarmee de productiviteit van ontwikkelaars omhoog kunnen, redeneert Murray.
Longhorn-server
Ondanks de nieuwe neiging tot specialisatie, laat Microsoft de algemene client en server niet los. Van het toekomstige Longhorn komt er – na veel twijfels en geruchten – ook een serveruitvoering. Die komt echter enige tijd na de client op de markt. Murray bevestigt dat veel van de voordelen van Longhorn zijn gericht op de consument, en daarmee de client. Hij erkent dat die volgende generatie Windows voor bedrijven iets minder waardevol kan zijn zonder de server-tegenhanger.
“De uitrol van servers neemt nu eenmaal tijd in beslag. We hebben bovendien veel positieve reacties gekregen op Windows Server 2003; veel van de huidige zorgen van klanten zijn daarmee opgelost. Dus zetten we nu geen vaart achter weer een volgende server-versie.”
De cto Emea geeft toe dat dat wel het geval was bij versie 2003, de opvolger van 2000. Microsoft had toen nog niet zo’n hecht contact met grote klanten. “Ik heb een tijdje onze ‘global accounts’ gedaan en heb daarbij uitgebreid gepraat met bedrijven als Siemens, die wereldwijd 450.000 pc’s heeft uitgerold. Veel van de feedback daaruit zie je nu terug in de nieuwe versies van onze producten; Windows 2003, ISA Server 2004 en Biztalk Server.” Eerdere versies, van onder meer beheerhulpmiddel Active Directory, ontbeerden nog wel wat, aldus Murray.< BR CLEAR=LEFT>