Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Blij met een koersknaller? Krijgt u een warm gevoel van Commodore? Speelt Microsoft vuil spel?
Blij met een koersknaller?
… helaas, koersinformatie blijkt vaak op drijfzand gebaseerd te zijn. Dat bleek maar weer eens toen de beurskoers van netwerkfabrikant Cisco op woensdag 9 juli met bijna een dollar steeg naar het hoogste punt in een jaar. Oorzaak van de koersknaller was een bericht uit Het Financieele Dagblad, waarin ceo John Chambers binnen twee tot vier maanden aantrekkende ict-investeringen voorspelt. De financiële nieuwsdienst Reuters pikte dit op, waarna de financiële wereld ermee aan de haal ging. Uiteindelijk bleek het positieve nieuws op een misverstand te berusten. Chambers had in een persconferentie voor Europese journalisten dezelfde week op het hoofdkantoor in San Jose aan de Amerikaanse Westkust gezegd dat de ict-investeringen twee tot vier maanden na een eventueel economisch herstel aantrekken. De topman had wel positieve geluiden opgevangen bij veel ceo’s, maar dat is te mager om er een positief verhaal over marktherstel op de voorpagina aan op te hangen. Pikant is dat een Cisco-voorlichter na inzage voor publicatie de journalist gewoon groen licht heeft gegeven. De harde realiteit is nog steeds dat veel fonkelnieuwe kantoorpanden in het Mekka van de ict, Silicon Valley, leeg staan, parkeerplaatsen verlaten zijn en files op de snelwegen in de vallei verleden tijd zijn.
Krijgt u een warm gevoel van Commodore?
… dan slaat dat binnenkort wellicht om in een warm-branderig gevoel. Tulip heeft besloten de merknaam Commodore te reanimeren. De Nederlandse pc-producent heeft een overeenkomst met het Britse bedrijf Ironstone Partners gesloten om munt te slaan uit de naamsbekendheid van de aloude homecomputer.
Tulip kreeg die rechten van de failliete pc-keten Escom, die nog even een gedoemde doorstart maakte onder de naam Commodore. Het nu aangetrokken Ironstone is naar eigen zeggen een commercieel vehikel van een reeks individuen met een gecombineerde ervaring van meer dan honderd jaar in de spellen- en media-industrie. Jaja. Mogelijk komt er binnenkort een Tulip-pc voorzien van een emulator voor de klassieke thuismachine. Samen met Ironstone wordt een webportaal opgezet met – tegen betaling verkrijgbare – klassieke spellen.
Een probleempje kan zijn dat Tulip en Ironstone, ondanks diens – naar eigen zeggen – uitgebreide portfolio aan intellectueel eigendom op spelgebied, geen rechten hebben op die klassieke software. Sterker nog, de liefhebbende uitbater van http://www.c64audio.com heeft de rechten vergaard op een groot deel van de muziek in die spellen. Enkele Commodore 64-liefhebbers hebben alvast last van brandend maagzuur getuige de hevige discussies op forums van fansites.
Vanwaar deze ophef? Tulip spreekt in zijn persbericht van onofficieel gebruik van de naam Commodore en ‘nodigt’ websites uit een officiële licentie te nemen. Het zal ongeautoriseerd gebruik van het Commodore-merk niet toestaan, meldt het omineus.
Speelt Microsoft vuil spel?
… volgens de staat Massachussetts wel. Die laatste der Mohikanen in de antitruststrijd tegen de Windows-leverancier zegt dat het bedrijf van Bill Gates nog altijd zijn dominante marktpositie misbruikt. De softwareproducent zou pc-fabrikanten onder druk hebben gezet om open source besturingssysteem Linux links te laten liggen, net zoals het enkele jaren geleden deed met betrekking tot webbrowser Netscape. De staat heeft het over een nog niet nader te noemen grote pc-producent.
Om welke pc-leverancier zou het kunnen gaan? Microsofts hechtste pc-partner Dell? Feit is dat die directe leverancier een tijd terug Linux bood als optie voor zijn desktopcomputers, maar dit nu beperkt tot grootschalige cluster-implementaties. De door HP opgeslokte pc-maker Compaq? Of HP zelf? De Linux-plannen van die twee betreffen ook vooral serverland. Of IBM, dat zich door SCO niet laat chanteren? De ict-reus laat Linux op nagenoeg al zijn producten draaien, maar was ten tijde van de Windows 95-lancering geboycot door Microsoft.
De genoemde pc-fabrikanten hebben in de loop van het antitrustproces wel elk een boekje opengedaan over Microsofts zakenpraktijken en dat was niet fris. Massachussetts zoekt echter nog. De staat roept bedrijven en individuen op informatie over het vermeende machtsmisbruik te verstrekken. Zijn er geen getuigen omdat er geen misdrijf is, of zijn ze er niet omdat ze onder druk staan?< BR>